Katillerin suç ortakları var

AYŞEGÜL UÇAR

Kırıkkale’de çocuğunun gözü önünde “ölmek istemiyorum” diye haykıran Emine Bulut boşandığı erkek Fedai Baran tarafından yaşamdan kopartıldı. Peki katilin suç ortakları; Emine’nin, ölmek istemeyen bir kadının daha, hayatını çalan bu katiller kim? Asıl görevleri kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek iken, esasında bu katillere zemin hazırlayanlar, sırtlarını sıvazlayanlar, kadınların mücadele ile kazandığı haklarını gasp etmeye çalışan, toplumsal yaşamı cinsler arası hiyerarşiyi temel alarak şekillendirenler, İstanbul Sözleşmesi feshedilebilir diyenler, ‘Müslüman aile yapısına saldırı’ diyerek manşetlerine taşıyanlar, nafaka hakkını gasp etmeye, Meclis’te boşanmayı önlemek için komisyon kurmaya kalkanlar hepsi, katilin suç ortakları…

ERKEK EGEMEN MÜFTÜ ZİHNİYETİ

Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramıyla kavga eden, bu derslerin kaldırılmasına karar verenler... Şule Çet davasında gördüğümüz gibi katilleri değil de kadının yaşamını, gülüşünü, çalışıp çalışmadığını dahi sorgulayan erkek adalet... Kadın-erkek eşit değildir diyen ve kadınları eşit yurttaşlar olarak kabul eden temel yasalara dahi tahammülü olmayan erkek egemen müftü zihniyeti!

YAZDIKÇA BİTMEYEN FAİLLER LİSTESİ

Bu zihniyet hayatlarımızı kuşatırken her seferinde tekrar ortaya çıkan ‘idam’, ‘hadım’ gibi meselenin politik ve toplumsal boyutlarını önemsizleştiren, sorumluları görünmez kılan tartışmalar; şiddeti magazinleştirerek şiddet ortamını besleyenler de bu listeden azade değil. Evet, karşımızda böyle yazdıkça bitmeyen fail listesi var. Herkes biliyor ve görüyor. Türkiye’de değişim talebinin en önünde kadınlar var cümlesini kurarken de hepimiz biliyor ve görüyoruz ki bu isyanı bir ölüm-kalım savaşı içerisinde veriyor. Çünkü yaşamak istiyoruz ve bu faillerin yarattığı düzeni yok edip yeni bir yaşamı da kuracak ancak bizim isyanımız olacak!