Uzmanlar, gıda katkı maddelerinin kadınlarda düşük doğum riski yaratırken, çocuklarda ise obeziteye, böbrek taşına ve dikkat problemine sebep olduğunu aktarıyor.

Katkılı sütte böbrek taşı tehlikesi

BURCU CANSU

Türk Tabipleri Birliği (TTB) yayını Toplum ve Hekim Dergisi, son sayısında ‘Gıda ve Sağlık’ konusuna yer verdi. Editörlüğünü Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık ve Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun yaptığı dosyada, gıda katkı maddelerinin düşük doğum, nörogelişimsel bozukluklar, obezite gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açabildi konusunda uyarılar yer aldı.

10 BİNDEN FAZLA KATKI MADDESİ

Gıda endüstrisinde 10 binden fazla gıda katkı maddesi kullanıldığını ifade eden Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Kara, dosyada yer alan yazısında gıda katkı maddelerinin bazı hastalıklarla neden olabileceğine ilişkin kanıtların giderek arttığını kaydetti. Prof. Dr. Kara, melamin gıda katkı maddesi içeren sütle beslenen çocuklarda böbrek taşı oluşumu riski olduğunu ifade ederek, katkı maddelerinin zararlarına yönelik şu ifadelerini kullandı.

“Rahimde katkı maddelerine maruz kalmanın nörolojik gelişimi bozucu etkileri bulunuyor. Ayrıca fetus büyüme hızında azalma, çocukluk çağında obezite, düşük düzeyde böbrek bozukluğunun en erken belirtilerinden biri olan albüminüriyle ilişkilendiriliyor.”