İnsan hakları savunucu Tahir Elçi’yi kaybedeli 5 yıl oldu. Elçi cinayeti davasında bir arpa boyu yol alınamamışken Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Elçi’nin dostları olarak mücadelesini bıraktığı yerden sürdüreceğiz” dedi.

Katledileli 5 yıl oldu: Elçi’nin dostları mücadelesini sürdüyor

Dilan Esen

Bugün insan hakları savunucusu eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin 5’inci yıldönümü. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması sırasında silahlı saldırı sonucu katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi anılacak. Diyarbakır Adliyesi önünden bugün saat 10.30’da başlayacak olan yürüyüş, Dört Ayaklı Minare önünde sonlanacak ve burada basın açıklaması yapılacak. Ancak pandemi nedeniyle bu yıl kitlesel bir yürüyüş yapılmayacak.

Elçi’nin ölümünün üzerinden yaklaşık 4 buçuk yıl geçtikten sonra bir iddianame düzenlendi ve dava açıldı. Ancak bu iddianamede failler net olarak işaret edilemedi. Soruşturma sürecinde Diyarbakır Barosu’nun çabaları sonucunda ilerlemeler kaydedilebildi.

GERÇEK BİR YARGILAMA YOK

Diyarbakır Barosu ise Tahir Elçi’nin hak mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. Cinayetin bir baro faaliyeti sırasında gerçekleştiğini hatırlatan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, BirGün’e konuştu. Cinayete birçok yurttaşın, kameraların ve basın mensuplarının tanık olduğuna vurgu yapan Aydın, 4 buçuk yıl dava açılmasını beklediklerini dile getirdi. Aydın, 4 buçuk yılın sonunda açılan dava ve arkasından gelen ilk duruşmada ise gerçek bir yargılamayla karşılaşmadıklarını söyledi.

“Soruşturma sürecindeki hukuksuzluk ve eksiklikler üzerine bir iddianame ve dava var” diyen Aydın, şu ifadeleri kullandı: “Mahkemenin yasaya uygun olmayan yargılama usulünü de eklediğimizde gerçeğin ortaya çıkarılması konusunda endişeliyiz. Gerçek ortaya çıkarılıncaya kadar baro ve Tahir Elçi’nin dostları olarak mücadelemizi sürdüreceğiz.”

katledileli-5-yil-oldu-elci-nin-dostlari-mucadelesini-surduyor-810374-1.

MAHKEME İŞBİRLİĞİ YAPMALI

Elçi davasının ilk duruşmasında mahkeme başkanı ile yaşanan gerginliğe de değinen Aydın, “Son dönemlerde özellikle politik karakterli davalarda yargının tartışmalı olduğu bilinen bir gerçek. Umarız mahkeme hatasından döner. Mahkemenin taraf olarak Tahir Elçi’nin avukatlarıyla işbirliği yapması gerekir. Diyarbakır Barosu’na yönelik baskılar devam ediyor, biz de Elçi’nin bıraktığı yerden mücadele edeceğiz” dedi.

3 POLİSE EN ÇOK 6 YIL CEZA

Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin düzenlenen iddianamede, sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.’nin ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ten 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi talep ediliyor. Diğer sanık PKK’li Uğur Yakışır’ın ise ‘2 polisi öldürmek’, ‘ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak’tan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, Elçi’yi ‘olası kastla öldürmek’ten 20 yıl, polis memuru S.T.’yi ‘öldürmeye teşebbüsten’ 20 yıl hapsi isteniyor.