İş arkadaşı Zeynel Akbaş isimli erkek tarafından katledilen Fatma Şengül'ün davasında katil Akbaş'a ödül gibi ceza verildi. Şengül'ün kızı Açelya, "6284 kanununu ilk imzalayan ülke biziz fakat etkin uygulanmadığı için kadınlar öldürülüyor. Yetkililer annemi değil, katili korudu" dedi.

Katledilen Fatma Şengül'ün kızı: Yetkililer katili korudu

İstanbul Maltepe’de 30 Mart sabahı işe gitmek için çıktığı evinin önünde, aynı iş yerinde çalıştığı Zeynel Akbaş tarafından öldürülen Fatma Şengül’ün davasının ikinci duruşması 19 Aralıkta görüldü. Dava sonucunda, sanık “kasten öldürme”den ceza almazken, “haksız tahrik” indirimi ile 18 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Fatma Şengül’ün kızı Açelya, davaya ve Türkiye’de görülen kadın cinayetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Açelya, görülen davaya için, “Ben aylardır bu davayı bekliyordum annemin mezarına gidebilmek için, şimdi nasıl gideceğim? Nasıl diyeceğim anne katiline ödül verdiler diye?” dedi.

Gazete Yolculuk'tan Arzum Gündüz'e konuşan Açelya Şengül, katil Zeynel Akbaş’a verilen “tahrik indirimi”ne ilişkin: “Türkiye’de her gün 3 kadın erkekler tarafından ateşli silahlarla katlediliyor. Daha önceki davalarda da şahit olduğumuz gibi katiller “kravat indirimi”, “pişmanım indirimi” alıyor. Bu sebepten katilin indirim alacağından korktum ve korkum yersiz çıkmadı. Adalete olan inancımı bir kez daha yitirdim.”

Açelya, katili akıl almaz bir biçimde savunan avukata değinerek, “Katil ifadesinde ‘ben tansiyon hastasıyım psikolojim de pek iyi değil beni bir kontrolden geçirin isterseniz’ dedi. Avukatı, ‘müvekkilim 53 yaşında ailesi olan biridir’ diyerek beraat talep etti. Bu nasıl bir avukat? Bu avukatlık mesleğinin hiç mi onuru, gururu, haysiyeti yok? ‘Bana hakaret etmeseydi böyle olmazdı’ dedi ve oy çokluğuyla ağırlaştırılmış müebbeti, daha sonra müebbeti “haksız tahrik” indirimiyle 18 yıla indirdiler” dedi.

'ANNEMİ DEĞİL KATİLİ KORUDULAR'

Davada, katilin cezalandırılması yerine ödüllendirildiğini vurgulayan Açelya: “Kahroldum, kahrolduk… Annemiz ellerimizde öldürülmüşken en azından bu cezayla içimiz soğusun istedik ama olmadı. Devlet, hakim, savcı annemi değil katili korudu. Ben aylardır bu davayı bekliyordum annemin mezarına gidebilmek için, şimdi nasıl gideceğim? Nasıl diyeceğim anne katiline ödül verdiler diye?”

“Öncelikle biz, annem öldürüldüğünde WhatsApp silinen mesajlarının, iş yeri kamera kayıtlarının incelenmesini talep ettik savcı ‘kadın öldü adam suçunu itiraf etti ben burdan Amerika’ya mail mi atayım başka işim gücüm yok bununla mı uğraşayım’ dedi. Katil ‘peynir almaya gidiyodum’ dediğinde; Tahrik veren mahkeme heyeti ‘evinin orada 5 tane market var Fatma’nın evinin orada ne market ne bakkal yok’ demedi. Baştan savma bir karar verdiler, hukuk sistemi bu şekilde yürümemeli adalet gerçekten mülkün temeli olmalı.”

YETKİLİLER KENDİNE GELMELİ

İstanbul Sözleşmesine değinen Açelya, “6284 kanununu ilk imzalayan ülke biziz fakat etkin uygulanmadığı için kadınlar öldürülüyor. Türkiye’de korunamadığı için AHİM’e başvuran Nahide Opuz sayesinde imzaladığımız 6284 sayılı İstanbul Sözleşmesinin uygulanması gerek. Nihat Palandöken’le birlikte büyüttüğümüz bireysel silahlanmamaya karşı imza kampanyalarımız mecliste reddedildi. Yetkililerin makamlarında oturup bizden aldığı paraları helal etmemizi istiyorlarsa eğer, artık bi sirkelenip kendilerine gelmeleri gerek” ifadelerini kullandı.

'ANNEMİN KANI ELİNİZE BULAŞTI'

Açelya, onlarca kez görülen kadın davalarının artık “toplumsal davalar” olduğunu belirterek Fatma Şengül davasındaki mahkeme heyetine seslendi: “Mahkeme heyetine sesleniyorum annemin attığı o çığlığı yaşayın isterim, yaşayın ki katillere bu kadar kolay “iyi hal indirimi” veremeyin. O mahkemede döktüğüm göz yaşları ellerimle yolduğum saçlarım ve feryatlarımda boğulun. Annemin kanı elinize bulaştı.

Bu dava bundan sonra sadece Fatma Şengül davası değil bu dava artık toplumun adalete olan güvencinin yıkıldığı davadır.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul Maltepe'deki evinden işe gitmek için çıktığı sıradai aynı iş yerinde çalıştığı Zeynel Akbaş isimli erkek tarafından öldürülen Fatma Şengül’ün davasının ikinci duruşması 19 Aralık’ta, Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukatlar Aylin Mert, Pelin Pınar Kaya ve Özge Demir, Fatma Şengül’ün ailesinin vekili olarak duruşmada yer aldı. Duruşmada katılan çok sayıda avukat Fatma Şengül’ün ailesine destek verdi.

Dava sonucunda, sanık “kasten öldürme” den ceza almazken, “haksız tahrik” indirimi uygulandı ve 18 yıl hapis cezasına mahkum edildi.