Ilısu Barajı’nın suları altında kalan Hasankeyf’te barajda yaşanan balık ölümleri, bölge halkını tedirgin etti. Bölge halkı balıkların ölüm nedeni ile ilgili yetkili birimlerin inceleme yapmasını istiyor.

Katledilen Hasankeyf'te balık ölümleri yine başladı: Bölge halı tedirgin!

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girebilmek için gerekli 10 kriterden 9'unu yerine getirmesine rağmen, hükümet düzeyinde başvuru yapılmadığı için listeye giremeyen Hasankeyf, geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan Ilısu Barajı’nın suları altında kaldı. Ancak, barajda yaşanan balık ölümleri, bölge halkını tedirgin etti.

Bu projenin devreye girmesiyle Siirt, Şırnak, Mardin, Batman ve Diyarbakır'da toplamda 199 yerleşim alanı sular altında bırakıldı. Baraj havzasında geçtiğimiz ekim ayında suların kontrollü çekilmesi nedeniyle, binlerce balık öldü. Şu sıralar barajdaki su seviyesi, yeniden yükselirken bu defa da kirlilik ortaya çıktı. ANKA’da yer alan habere göre, bu yıl, neredeyse petrol rengini andıran barajda balık ölümleri yine başladı.

Yavru balıkların yanı sıra, özellikle Dicle Nehri'nde yaşayan balık türlerinden olan yayın balıklarının baraj havzasında ölmesi bölge insanlarını rahatsız etti.

katledilen-hasankeyf-te-balik-olumleri-yine-basladi-bolge-hali-tedirgin-868050-1.

‘ARAŞTIRILMASINI İSTİYORUZ’

Barajın Hasankeyf mevkiinde görülmeye başlanan balıkların ölüm nedeni ile ilgili yetkili birimlerin inceleme yapmasını isteyen yöredeki çobanlardan Eyüp Ağalday, şunları söyledi:

“Barajda gözle görülür bir kirlilik var. Geçen yıl yüzbinlerce balık, su çekildiği için ölmüştü. Bu sene sular yükselirken balıklar ölüyor. Geçen yıldan farklı olarak, bu yıl yayın balıkları da ölmeye başladı. Sıcaklıktan mı, oksijensizlikten mi, yoksa bir atık mı? Biz bilemiyoruz. Yetkililerin gelip bu durumu incelemesini istiyoruz. Eski Hasankeyf yerleşkesi ile yeni yerleşkenin kıyılarında her on metrede ölü balıklarla karşılaşıyoruz. Her yıl bu olmak zorunda mı? Özellikle de balıkların yavrulama döneminde olması, insanı şüphelendiriyor. Baraj suyunu kullanan çobanlar var. Aynı sudan keçi ve koyunlar da içiyor. Baraj sahasının kıyı kenarlarına domuz, tilki gibi yabani hayvanlar gelerek su içiyor. Bu balıkları aç olan hayvanlar yerse onlar da zehirlenip ölebilir. Bunu nedeninin bir an önce araştırılmasını istiyoruz.”