Konya Meram’da yedi kişinin katledildiği saldırının ilk duruşması bugün görülecek. Avukat Karabulut, “İddianame örtülü tahliye talebinden ibaret. Taleplerimizin hiçbiri kabul edilmedi” ifadelerini kullandı.

Katliam davası bugün başlıyor

HABER MERKEZİ

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledildiği saldırıya ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Katliamı gerçekleştiren Mehmet Altun, duruşmada tek tutuklu sanık olarak hâkim karşısına çıkacak. Duruşmaya Keleş ve Çalık ailesinden 10 kişi ise tutuksuz olarak yargılanacak.

MA’nın haberine göre iddianamenin etkin bir soruşturma yapılmadan hazırlandığını ifade eden Dedeoğulları ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, “Tetikçinin haricindeki aile bireylerinin müvekkillerime saldırmasıyla ilgili ‘iştirak’, ‘azmettrime’ ve ‘yardım etme’ anlamında bir illiyet bağı kurulmadan hazırlandı. İddianame örtülü bir tahliye talebinden ibaret” dedi.

Tetikçinin arkasında kimlerin olduğunun araştırılması için soruşturma aşamasında 22 ayrı talepte bulunduklarını ifade eden Karabulut, hiçbir taleplerinin yerine getirilmediğini vurguladı. Katliamdan hemen sonra telefon dinlemelerinin yapılmasını talep ettiklerini dile getiren Karabulut şunları aktardı: “Bu da yapılmadı. Tutuklanan kişilerin cezaevi ortamında, CMK kapsamında ortam dinlemesinin yapılmasını istedik. Bu da karşılanmadı. Dosyanın, savcısı da hâkimi de avukatı da biziz şeklinde bir yaklaşım vardı soruşturma aşamasında. İddianame bu şekilde mahkemeye sunuldu, mahkemenin iddianameyi iade etmesi gerekirken bu haliyle kabul edip 3’er 5’er şeklinde adan dosyadan tüm sanıkları tahliye ettiler. 12 Mayıs saldırısına dair de sadece 2 kişi tutuklu” ifadelerini kullandı.

İktidar tarafından katliam saatinden itibaren “ırkçı bir saldırı olmadığı” şeklinde açıklamaların yapıldığını vurgulayan Karabulut, “Ama biz başından beri söylüyorduk. Müvekkillerim resmi ifadelerinde 12 ve 22 Mayıs’ta yaşananın ırkçı bir saldırı olduğunu açık bir şekilde söylüyorlardı. Ben de müvekkilimin iddialarına bağlı olarak bunları dile getirdim. Soruşturma evresinde WhatsApp kayıtlarında baktığımızda, cezaevinde tutuklu bulunan şahıslardan birinin dışarıdaki oğluyla görüşmesinde, ‘Kürtler uslandı mı’ şeklindeki ifadesi saldırının ırkçı bir saikle yapıldığını açık net bir şekilde ortaya koymuş ve somut delille ispatlanmıştır. Artık iktidar kanadının ya da devlet yetkililerinin bunun aksini söyleme lüksleri kalmadı. Irkçı saldırı olduğu tartışmasız” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi