Dersim’de 17 dağ keçisini avlamak için açılan ihaleye tepki yağdı. Belediye Başkanı Maçoğlu, “Avcılar bizi karşısında bulur” dedi. Sanatçı Kahraman dağ keçilerinin bölgede kutsal sayıldığını anımsattı

Katliam ihalesini durdurun!

Yaren Çolak

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Dersim’de kutsal sayılan dağkeçilerinin avlanması için ihale açtı. İhale Dersim’in Aliboğazı, Salördek, Büyükyurt ve Çıralı gibi farklı bölgelerinde 13 Temmuz’da 17 dağ keçisinin katledilmesi için düzenlendi. Dersimliler ve çevre örgütleri olaya büyük tepki gösterdi. Çengel boynuzlu dağkeçileri ve Bezuvarların neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu anımsatanlar, bu türlerin kesin olarak koruma altına alınması gerektiğini hatırlattı.

KİM GELİRSE GELSİN KARŞILARINDA BİZİ BULUR

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, ihale kararına “Bir canlının bir insanın hayatı ihaleye çıkarılabilir mi? Bunun karşısında duracağız” diyerek tepki gösterdi. “Yaban yaşamı hayatımızın soluk borusu, nefesidir, akciğeridir” diyen Maçoğlu şöyle konuştu: “Bu konuyla ilgili konuşmak bile şaka gibi. Bu canlıların hayatlarını ihaleye çıkarmak yasalarla tarif edilemez. Dağ keçilerinin avlanmasının ihaleye açılması kesinlikle suçtur bunu tartışmak bile çok yanlış. Bu coğrafyadaki canları sonlandırmak hangi yasanın gereği olabilir? Ya da hangi birimin spor niyetine zevki ve keyfine sunulabilir?”

Şehre gelecek avcıların karşısında olacaklarının söyleyen Maçoğlu, “Bu süreçte kim gelirse gelsin şehre girdiği andan itibaren karşılarında duracağız. Bir düşünelim bir insanın veya bir canın yaşamını ihaleyle alıp vurmak istiyorsunuz böyle bir şey olamaz bu çok canice bir durum” dedi.

KEÇİLERe DEĞİL NAMLUYU HALKA DOĞRULTMUŞ OLURSUNUZ

Dersim’de kültür ve doğanın korunması için mücadele veren sanatçı Metin Kahraman, “Dersim inancında dağ keçilerinin özel bir yanı var. Her birinin sahipleri, koruyucuları var. Siz onlara namluyu doğrulttuğunuzda aslında Dersim halkının inancına doğrultmuş olursunuz” dedi. Dersim halkının yabani hayatla yaşadığını ve doğaya karşı olan sorumluluklarını bildiğini söyleyen Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “Son dönemde Dersim’de yılda20’ye yakın dağ keçisi avlanıyor. Alevi inancının gereği olarak da her türlü yaban hayvanın avlanmaması için bence bir karar çıkması lazım. Çünkü burası bir kültür coğrafyası.” Tunceli Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım ise “Avcıların bu tür habitat ortamlarına girmeleri uluslararası hukuka göre doğru değil. Bu ihale işlemine karşı biz hukuksal süreç yürüteceğiz. Zaten ihalenin yapılması uluslararası hukuka ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mevzuatına aykırı” diye konuştu.