AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin hedefinde olan Validebağ Korusu’nda ‘Rehabilitasyon Projesi’ adı altında 500 araçlık otopark yapılmak istenmesine karşı Validebağ Gönüllüleri, bölgede ağaç dikti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giden yurttaşlar, projeye ilişkin yaklaşık yüz itiraz dilekçesi verdi.

Katliam projeye karşı çocuklar ağaç dikti

Yaren ÇOLAK

İstanbul’un Üsküdar İlçesi’nde bulunan Validebağ Korusu’nda AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin yapmak istediği projeye yurttaşlar tepkili. 1. derece doğal sit alanı olan koruda, ‘Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi’ adı altında adeta bir katliam hedefleniyor. 500 araçlık otopark, aydınlatma direkleri, festival alanı gibi uygulamalarla koruyu ranta açan projeye Validebağ Gönüllüleri ise geçit vermiyor. Gönüllüler, dün Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’ne giderek rantın projesine ilişkin yüze yakın itiraz dilekçesi verdi. Ardından 500 araçlık otopark yapılmak istenen futbol sahasında bir araya gelen gönüllüler, çocuklarla birlikte ağaç dikti.

Validebağ Gönüllüleri adına metni okuyan Uğucan Günay, “Validebağ Korusu ile ilgili olarak 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 20 Nisan 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. Koruyu imara açabilecek plan notlarındaki olumsuz hükümler için, yasal itiraz süresi olan 20 Mayıs 2021 tarihine kadar itiraz hakkımızı kullanabiliyoruz. Bizler de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerimizi teslim ettik” dedi ve hukuki sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

PROJENİN YALNIZCA ADI DEĞİŞTİ RANT BAKİ

Korunun daha öncede Millet Bahçesi Projesi’yle rantın hedefi olduğunu hatırlatan Günay, “2020 Mart ayında Validebağ Korusu bakım ve düzenleme yapılması amacıyla 2 yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de dava konusu olan Millet Bahçesi Projesi’ni sahiplenmiş olacak ki, yalnızca ismini “Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” olarak değiştirerek Millet Bahçesi'ndeki işlerin çoğunu yapacağını açıkladı” diyerek tepki gösterdi.

katliam-projeye-karsi-cocuklar-agac-dikti-876880-1.

BELEDİYE İŞİNİ YAPSIN

AKP’li Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e seslenen Günay sözlerine şöyle devam etti: “Validebağ Korusu’nun doğal halini korumak yerine devamlı bir rant projesi dayatmaya çalışılanların, nasıl bir çevre koruma yöntemi olduğunu korudaki yıllanmış ağaçlar katledilirken gördük. Üsküdar Belediyesi’nden beklentimiz, bu rant projesinden vazgeçmesi, asli görevleri olan çöp toplama, ağaç bakımı işlerini yapması ve üzerine vazife olmayan işlere kalkışmamasıdır.”

BELEDİYE YAŞAM VERİR AĞAÇ KESMEZ

Gönüllülere destek veren Avukat Onur Cingil de “Birileri çıkıp Validebağ koru kalmasın dediğinde yöneticilerin, ‘hayır orası koru kalmalı’ demesi gerekirken biz tarihi eserleri, koruma kurularından koruyoruz. Davalar açıldı, açılacak. 22 yıldır direniyoruz. Hilmi Türkmen halkın yakasından düş. Belediye yaşam verir, gelecek verir, ocak söndürmez, ağaç kesmez” diye konuştu.

katliam-projeye-karsi-cocuklar-agac-dikti-876881-1.

UCUNDA RANT VAR

Ranta karşı sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizen Üsküdar Altunizade Muhtarı Ali Rıza Şener şu ifadeleri kullandı: “Biz, bize dedelerimizden kalan bir koruyu torunlarımız aktarmak için mücadele ediyoruz. Koruduğumuz şey; şaşırtıcı. Halk olarak devletten ve yöneticilerden ağacı koruyoruz. 20 yılı aşkın süredir idarecilere ve yöneticilere karşı. Onların yaptığı yapacağı planlar projelere karşı. Diktikleri direkleri sökmek, kazdıkları çukurları doldurmakla geçti. Ama bıkmadık. Onlar da bıkmadı çünkü ucunda rant var.”

İKİZDERE’YE SELAM OLSUN

İkizdere’de Cengiz’in talanına karşı direnen köylülere selam söyleyerek söze başlayan Validebağ Gönüllüleri’nden bir üye de “Çocukluğum Gezi Parkı’nda geçti. Gençliğim de Validebağ’da. Gezi Parkı’nı nasıl topçu kışlası yaptırmadıysak burayı da otopark yaptırmayacağız” şeklinde konuştu.