Google Play Store
App Store

Sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen kanun teklifinin görüşmeleri başladı. STK’lerin salona girmesini engellemek için yoğun güvenlik önlemleri alınırken izleyiciler için koridora kurulan ekranların da kaldırılması dikkati çekti. Öte yandan kanun teklifinden 'ötanazi' kelimesi çıkarılacak. Teklifin tartışmalı maddelerinden biri olan 5’inci maddesi de kabul edildi.

Katliam yasasının görüşmeleri devam ediyor: 'Ötanazi' kelimesi kanun teklifinden çıkarılacak
Mustafa Bildircin
Mustafa Bildircin
mustafamertbildircin@birgun.net

Sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen ve ilk üç maddesi 17 Temmuz’da komisyondan geçirilen kanun teklifinin görüşmeleri başladı.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri öncesinde yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkati çekti.

Komisyon salonunun bulunduğu koridorda yer alan ve ziyaretçilerin görüşmeleri takip etmesi için kullanılan televizyonun da yerinden söküldü.

AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan, “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki ikinci görüşmelerine geçildi. Yoğun güvenlik önlemleri arasında başlayan görüşmeler öncesinde hayvan hakları savunucularının salona girişinin engellenmesi için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

TELEVİZYON TARTIŞMASI

Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, milletvekilleri ve bürokratlar dışında salona kimsenin alınmadığını söyledi. Muhalefet milletvekilleri, izleyiciler için kurulan televizyonun kaldırılmasını eleştirdi. AKP’li Kirişci, televizyonun 17 Temmuz’daki görüşmelerde zarar gördüğünü ve tamir için kaldırıldığını iddia etti.

AKP'Lİ VAHİT KİRİŞCİ'YE TEPKİ

Komisyonun AKP’li Başkanı Vahit Kirişci, komisyon üyesi olmayan milletvekillerine söz vermeyeceğini söyledi. Milletvekilleri, “Burası keyfe göre yönetilecek bir şey değil” diyerek karara tepki gösterdi. Usul tartışmasını kapatan Kirişci, komisyonun maddelerinin görüşülmesine geçilmesini istedi. Milletvekilleri, sıralara vurarak protesto ederken komisyona beş dakika ara verildi.

HAYVANLARI ÖLÜME GÖNDERECEKSİNİZ

Konuşmaların tamamlanmasının ardından görüşmelere, kanun maddeleri ile devam edildi.

Sahipsiz sokak hayvanlarının toplatılarak barınaklara götürülmesini öngören dördüncü madde okundu.

Maddenin okunmasının ardından söz alan milletvekilleri, barınaklardaki koşulların yetersiz olduğunun altını çizerek, “Hayvanları ölüme göndereceksiniz” diye konuştu. CHP Milletvekili Sarıbal, teknik personel ve altyapı sorunları bulunduğunu kaydederek, “Bu hayvanları henüz toplarken öldüreceksiniz” ifadesini kullandı.

BOT HESAPLARLA ALGI

DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın ise sosyal medyada bot hesaplarla algı yaratıldığını savundu. Twitter’da yapılan paylaşımlarının birçoğunun yalan ya da ülke gerçekliğine uygun olmadığını kaydeden, Semra Işık isimli bir kadının köpekler yüzünden öldüğü bilgisinin sosyal medyada yayıldığını ama Işık’ın ısrarla hayatta olduğunu açıklamasını örnek olarak gösterdi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da, Anayasa’ya göre Meclis’in kapalı olması gerektiğinin altını çizerek, yasanın oldubittiye getirilerek geçirilmesi amacıyla Meclis’in çalıştırıldığını öne sürdü. Baş, Komisyon Başkanı’nın koridordaki televizyon için “Bozuldu” bahanesinin Meclis’e yakışmadığını vurguladı.

KÖPEKLERLE İLGİLİ YALAN HABER

TİP Milletvekili Sera Kadıgil ise sosyal medyada yayınlanan haberlere tepki göstererek, “Köpeklerle ilgili yalan haber yaptırılır mı?” diye sordu. İzmir’de gözleri görmeyen bir köpeğin sopayla dövüldüğünü anımsatan Kadıgil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Derin yoksulluk yüzünden pazardan torbasını dolduramayan en derin yoksula, ‘Senin derdin hükümet ya da enflasyonla değil. Senin başına ne geliyorsa bu sokak köpekleri yüzünden geliyor’ diyorsunuz. Bakanlığınız döneminde bir senede 350 bin hayvan ithal edildi. Üretim ve ticaret halen serbest. Sizin sokaktan toplamaya çalıştığınız hayvan kadar zaten bu ülkeye hayvan ithal ediliyor her sene. Bu teklifi kim gündeme aldıysa eline koluna sağlık. Buradaki AKP’li milletvekillerinin adını kimse hatırlamayacak. Çocuklarımız, ‘Benim aile üyemi Erdoğan öldürdü’ diyecek.”

BAŞARIR: ERTELENMELİ

Hayvan hakları kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşüldüğü komisyon devam ediyor.

CHP Grup başkanvekili Ali mahir Başarır, görüşmenin ertelenmesi gerektiğini şu sözlerle açıkladı: "AK Parti Grup Başkanı'yla da başkanvekiliyle de konuştuk. Maalesef uzlaşılacak bir metin değil. Ötanazi çıkıyor ama destekleyen maddeler var. Tüm sorumluluk belediyelere veriliyor.  Ekim ayında önyargıları atarak merkezi yönetimin destekleyeceği noktada buluşmalı. Bu yasanın görüşülmesinin ekim ayına ertelenmesini talep ediyoruz."

Murat Emir de "Zaten var biz kanuna atıf yaptık diyorsanız önerge yersiz, anlamsız. Tedbir uygulanır ötanazi uygulanabilir diye anlaşılabilir. Danıştay'a gidilebilir. Alelacele çalışmanın anlamı yok" dedi.

TARTIŞMALI 5’İNCİ MADDE KABUL EDİLDİ

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öneren teklifin komisyon görüşmelerinde teklifin 5’inci maddesi kabul edildi. 5’inci madde AKP milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesiyle şu şekilde düzenlendi:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlıği için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışlari kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağliğı, Gida ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”

Muhalefet milletvekillerinin kanun teklifinin 5’inci maddesinin tekliften çıkarılmasına ilişkin değişiklik önergeleri ise reddedildi.

'ÖTANAZİ' KELİMESİ YASADAN ÇIKARILIYORKanun teklifine ilişkin görüşmeler sürerken yasa tasarısına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.

AKP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, kanun teklifinden 'ötanazi' kelimesi çıkarılacak ve "Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” hükmü eklenecek.