Bartın Amasra’da 42 madencinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin soruşturma tamamlandı. Savcılık sekiz şüpheliden dördü hakkında bin 80’er yıl hapis cezası talep etti. Fezlekede eksikliklere dikkat çekildi.

Katliama bin yıl hapis talep edildi
Fotoğraf: DepoPhotos

Mustafa BİLDİRCİN

Amasra maden faciasına ilişkin Amasra Cumhuriyet Savcısı Ozan Mert Alıcı’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu yöneticiler hakkında hazırladığı fezleke tamamlandı. Savcı Alıcı, 23 şüphelinin cezalandırılması istedi.

Fezlekede, 31 Ekim’de tutuklanan 8 şüpheliden madenin genel müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu ve başmühendis Mehmet Tural'ın, olası kastla öldürme suçunu işledikleri gerekçesiyle, 42 kez ayrı ayrı olmak üzere bin 50'şer yıla kadar, olası kastla yaralama suçunu işledikleri gerekçesiyle 10 kez ayrı ayrı olmak üzere 30'ar yıla kadar olmak üzere, toplamda bin 80’er yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaları gerektiği belirtildi. 4'ü tutuklu diğer 19 şüpheliyle ilgili ise taksirle ölüme sebep olma suçundan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi. Ayrıca, 19 şüphelinin taksirle yaralama suçundan 3 yıla kadar cezalandırılması da talep edildi.

Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK’ye ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde yaşana faciaya ilişkin Amasra Cumhuriyet Savcısı Ozan Mert Alıcı, TTK yöneticilerinin yer aldığı 23 kişi hakkında fezlekesini hazırladı.

BİRİLİRKİŞİ RAPORUNA ATIF

Fezlekede 31 Ekim 2022 tarihli bilirkişi raporuna atıf yapılarak, müessese müdürü Cihat Özdemir'in facianın meydana gelmesine neden olan etkenlerden havalandırma, metan drenajı, kömür tozu mücadelesi, teknik personel sayısındaki eksiklik ve iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar kapsamında; işletme müdürü Selçuk Ekmekci ve işletme baş mühendisi Mehmet Tural'ın havalandırma, kömür tozu mücadelesi ve iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar kapsamında; iş sağlığı güvenliği ve eğitim başmühendisi ve aynı zamanda iş sağlığı güvenliği ve eğitim şube müdürü Volkan Soylu'nun ise havalandırma ve iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar kapsamında kusurlu bulunduğu kaydedildi.

RİSKLER ÖNLENMEDİ

Fezlekede dört isim hakkında şu değerlendirme yapıldı:

“…yukarıdaki açıklamalar ve bilirkişi raporu kapsamında maden ocağında ve işlerinde tecrübeli olan şüpheliler Cihat Özdemir, Selçuk Ekmekci, Mehmet Tural ve Volkan Soylu'nun, dahil oldukları yönetim ve karar alma süreçleri kapsamında gerekli teknik altyapı oluşturulmadan, yeterli yatırım yapılmadan ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını sağlamadan maden ocağında üretimin devam etmesine izin verdikleri … eksik ve tehlikeli çalışma yöntemini sürdüren şüphelilerin kusurluluk düzeylerinin bilinçli taksir düzeyini aştığı, anlatılan eksiklikler ve aykırılıklar dolayısıyla meydana gelen sonuca kayıtsız kalıp olayı kabullendikleri, böyle bir olayda öngörülmekle birlikte gerçekleşmeyeceği düşünülen bir neticeden bahsedilemeyeceği anlaşıldığından gerçekleşen neticeden olası kast hükümleri uyarınca sorumlu tutulmaları gerektiği ve olası kastla öldürme suçunun unsurlarının oluştuğu…”