Bahçelievler Katliamı’nı gerçekleştiren Kırcı’nın “özel konuk” olarak Haber Global ekranlarında cinayetlerini anlattığı program RTÜK gündemine taşındı. Üst Kurul Üyesi Taşcı, “Programda, ‘suçu ve suçluyu övme’ suçu işlenmiştir. Kanal cezalandırılmalı” dedi

Katliamcı Kırcı RTÜK gündeminde

Volkan ATEŞ

Haber Global’de 23 Temmuz Perşembe günü yayınlanan “Jülide Ateş İle 40” isimli programa çıkarak Ankara Bahçelievler’de katlettiği yedi gençle ilgili, “Katliam değildi” ifadelerini kullanan Haluk Kırcı’nın bu sözleri RTÜK gündemine taşındı.

CHP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen İlhan Taşcı, programda “suçu ve suçluyu övme” suçunun işlendiğini ifade ederek kanalın cezalandırılmasını istedi. RTÜK Başkanlığı’na konuyla ilgili başvuruda bulunan Taşcı, “Haluk Kırcı’ya bir ‘kahraman’ gibi davranıldı” dedi.

Bugün yapılacak Üst Kurul toplantısında konunun ele alınmasını isteyen Taşcı, “Dönemin en acı can kırımlarından biri olan Bahçelievler Katliamı’nda masum yedi öğrenci gencimiz vahşice yaşamdan koparılmıştır. Bu katliamın en kilit isimlerinden olan Haluk Kırcı’nın ekrana çıkarılarak, en ufak bir pişmanlık bile göstermeden ve dile getirmeden bu katliamı savunmasına olanak sağlandığı yayının hemen ardından toplumun geniş bir kesiminde infial yaratmıştır” dedi.

OLAYI KÜÇÜMSEDİ

Katliam hükümlüsünün aklanmaya çalışması sırasında sunucu Jülide Ateş’in de hatalı olduğunu ifade eden Taşcı, RTÜK Başkanlığı’na sunduğu dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Sunucudan beklenen katliamın ardındaki güçlere, güç ilişkilerine, tetiği çektiren asil faillere yönelik sorular sormasıdır. Program sunucusunun olayı küçümser, genel geçer bir soru yöneltip anlatılanlar karşısında sorularla hiçbir şekilde müdahale etmeden katliam hükümlüsüne ekranda istediği gibi kendi ‘hikayesini’ anlatmasına olanak sağlanması suçu ve suçluyu övme fiilini oluşturmuştur.”

***

Kanal hakkında suç duyurusu

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) program nedeniyle kanal ve Kırcı hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda “Haluk Kırcı, neredeyse işlenen bu suçu alenen makul da saymaktadır. Bu nedenle TCK’da belirtilen suçu ve suçu işleme yönünden tüm unsurların tamamlandığı açıktır” dendi. Ayrıca Gençlik Örgütleri, Haber Global’i protesto ederek, katliamı gerçekleştirenlerin adının tarihte “katil” olarak anılacağının altını çizdi.