Hint Okyanusu’nun incisi Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da on yıl önce sona eren iç savaştan bu yana yaşanan en kanlı günün yasını tutarken, Paskalya Bayramı kutlamalarında yaşamını yitirenlerin sayısı da artıyor. Başkent Kolombo dahil 3 kentte eşzamanlı olarak düzenlenen 8 bombalı saldırıyı üstlenen olmazken, dün dokuzuncu patlamanın da gerçekleştiği iddia edildi. Ada genelindeki sokağa çıkma […]

Katliamda bilanço ağırlaşıyor: Sri Lanka yasta

Hint Okyanusu’nun incisi Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da on yıl önce sona eren iç savaştan bu yana yaşanan en kanlı günün yasını tutarken, Paskalya Bayramı kutlamalarında yaşamını yitirenlerin sayısı da artıyor.

Başkent Kolombo dahil 3 kentte eşzamanlı olarak düzenlenen 8 bombalı saldırıyı üstlenen olmazken, dün dokuzuncu patlamanın da gerçekleştiği iddia edildi. Ada genelindeki sokağa çıkma yasağının süresi uzatılırken, şu ana dek 24 kişi gözaltına alındı.

Yetkililer, saldırıların arkasında İslamcı grup Ulusal Tevhid Cemaati’nin olduğundan şüpheleniyor, saldırganların da uluslararası bağlantıları olabileceğini belirtiyor. Öte yandan, hükümetin saldırılardan önce Paskalya döneminde ülkede terör eylemi düzenlenebileceği konusunda üç kez uyarıldığı iddia edildi. Hindistan’da yayın yapan Business Television India’daki haberde, Sri Lanka hükümetinin, saldırıların olabileceğine dair 4 Nisan’da bir “dost ülkenin” kendilerini uyardığını kabul ettiğini ileri sürdü.

Yetkililer raporu yok saydı

Sri Lanka Telekomünikasyon Bakanı Harin Fernando da kişisel Twitter hesabında, Sri Lanka Emniyet Müdür Yardımcısının imzasıyla yayımlanan 11 Nisan tarihli bir istihbarat raporunun fotoğrafını paylaştı. Raporda, “Ulusal Tevhid Cemaati” adlı örgütün, Paskalya Bayramı’nda ülkedeki Katolik kiliselerine ve İngiltere Yüksek Temsilciliğine yönelik eylem hazırlığında olduğuna dair bilgilerin yer aldığı belirtildi. Fernando, yetkilileri raporu görmezden gelmekle suçladı.

87 bomba ihbarı

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe ise terör saldırılarını, ülkeyi ve ekonomiyi istikrarsız hale getirme çabası olarak gördüğünü belirtti. Sri Lanka saldırılarının istihbaratını aldıklarını dile getiren Başbakan yeterli önlemlerin neden alınmadığının araştırılacağını belirtti.

Sri Lanka Cumhurbaşkanı gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere OHAL ilan edildiğini duyurdu. Ülke genelinde güvenlik üst seviyelere çıkarılırken, polis başkent Colombo’da bulunan ana otobüs terminalinde 87 bomba düzeneğinin bulunduğunu iddia edildi.