Yetkililer, 800 bin Tutsi ve Hutu’nun öldürüldüğü katliamdan çeyrek asır sonra bir barajda yaklaşık 30 bin cenazenin olduğu bir toplu mezar bulduklarını belirtti

Katliamın 26. yıldönümünden günler önce, Ruanda’da 30 bin cenazenin olduğu bir toplu mezar bulundu

Koronavirüs salgınıyla başa çıkmaya çalışan Ruanda’da katliamın 26. yıldönümünden günler önce, Başkent Kagili’nin dışında yer alan bir vadideki barajda, yaklaşık 30 bin cenazenin yer aldığı toplu mezar bulundu. Yıllar sonra bulunan en önemli toplu mezar olduğu belirtilen yerden şimdiye kadar 50 cenaze çıkarıldı.

Soykırımdan hüküm giymiş ve cezalarını çektikten sonra serbest bırakılmış birçok kişi, toplu mezarlar hakkında yeni bilgiler sunduktan sonra baraj ve cenazeler ortaya çıkarıldı. Barajla ilgili diğer bilgiler civar bölgelerin sakinlerinden geldi.

Katliamdan kurtulanların oluşturduğu bir sivil toplum örgütü olan Ibuka’nın genel sekreteri Naphalt Ahishakiye, Associated Press’e yaptığı konuşmada, “Vadideki baraj şu anda suyla dolu ama kurutmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yetkililer, barajın katliamdan önce pirinç tarlalarına su sağladığını bildirdi.

Koronavirüsten dolayı sokağa çıkma yasağı olan ülkede insanların bir araya gelememesinden kaynaklı olarak cenazeleri çıkarmanın zor olduğunu belirten Ahishakiye, “cenazeleri uygun bir şekilde defnetmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Katliamın 26. yıldönümünü anma etkinlikleri, koronavirüsten dolayı sokağa çıkma yasağı olan ülkede televizyon ve sosyal medyadan takip edilecek.

usatoday.com