Bartın’da yaşanan katliamın üzerinden 4 gün geçti. Kentte facianın izleri sürerken göz göre göre gelen felakete ilişkin hiçbir önlem almayan iktidar Meclis’e araştırma komisyonu için teklif sunacağını duyurdu. İş Güvenliği Uzmanı Kemal Bulut, “İş sağlığı ve güvenliğini de taşeron ettiler” diyerek tepki gösterdi. Denetim mekanizmalarının bozulduğunu belirten Bulut, “Kurumun iç denetlemesi bağımsız değil” ifadelerini kullandı.

Katliamın izleri silinmeyecek
Patlamanın olduğu gün izinde olan Gürkan Yıldırım isimli madenci, arkadaşlarıyla çektirdiği son fotoğrafı paylaştı. (Foto: AA)

Haber Merkezi

Soma’dan sonra yaşanan en büyük maden faciası olarak kayıtlara geçen Bartın’ın Amasra ilçesindeki, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının üzerinden 4 gün geçti. 41 işçinin yaşamını yitirdiği patlama, ülke tarihine geçen maden en büyük maden facialarından biri oldu. Kentte henüz facianın şoku atlatılamamışken yaralanan 6 işçinin tedavileri devam ediyor.

Patlamanın gerçekleştiği maden ocağında söndürme çalışmaları dün devam etti. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada görevlendirilen 6 cumhuriyet savcısı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 4 müfettiş ve 2 iş güvenliği uzmanı, olayın araştırılıp kusurlu bulunan fail ya da faillerin tespit edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda patlamadan kurtulan maden işçilerinin ifadeleri alındı. Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağındaki patlamaya ilişkin, güvenlik sistemlerinin de yer aldığı tüm teknik cihazlara soruşturma kapsamında el konuldu. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise patlamayla ilgili bugün AKP Grubu olarak TBMM'ye, Araştırma Komisyonu kurulması teklifinde bulunacaklarını bildirdi.

İYİ Parti’nin "Maden ocaklarında oluşan iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına, aylık bağlanması ve kamuda istihdam edilmesi" önergesi ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Kentte patlamanın izleri sürerken yaralanan işçilerden 6’sının tedavisi İstanbul’da devam ediyor. Yaralılardan birisi oksijen tedavisi görürken, durumu ağır olan 5 madenci ise yanık merkezinde yoğun bakımda bulunuyor.

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin Yanık Tedavi Merkezi'nde yatan yaralılardan 30 yaşındaki Taner Şen'i aynı madende gündüz vardiyasında çalışan dayısı Tayfun Kayhan kurtardı. Yeğenini ilk gördüğünde tanıyamadığını dile getiren Kayhan, şöyle konuştu:

“Yaralı olan arkadaşlarımızı çıkarmak için tesisatımızı aldık. Maden ocağına girdik. İlk etapta şu anda hastanede yatmakta olan yeğenimi gördüm. İlk etapta tanıyamadım, benim yardımımla birlikte ocaktan çıktı. Tekrar ocağa girdiğimizde ise diğer arkadaşların vefat ettiğini gördük, çok üzücüydü. Ertesi gün cenazelere katıldık. Söylenecek çok şey var, üzüntümüz büyük. Arkadaşlarımızı kaybettik. Yeğenimle madenden çıkınca konuşmuştum. Dün de yeğenime destek için buraya geldim. Ben yeğenimle ocaktan çıktığında bire bir konuştum, bilinci açıktı. Şu anda yoğun bakımda entübe halde. Yeğenim ocaktan çıkardığımızda su istedi su verdik.” Yıllık izinde olduğu için patlamanın olduğu gün yeraltına inmeyen Gürkan Yıldırım, yaşamını yitiren mesai arkadaşlarıyla bir ay önce molaya çıktıklarında çektirdiği son fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı. Yıldırım, dokuz arkadaşın yer aldığı fotoğrafın altına “Söz bulunmaz yer altını anlatmaya, acımız çok büyük.

Resimden bir ben kaldım” sözlerini yazdı. Fotoğrafta yer alan Yasin Çelik, Enes Aydın, Murat Öztan, Serkan Nakaş, Mustafa Can Yıldırım, Ali Doğru ve Gürdal Serenli yaşamlarını yitirdi. Yaralanan İzzet Ak ise İstanbul’da Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Öte yandan Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında meydana gelen iş kazasında 1 işçi yaralandı. Ankara’da yapılmak istenen Bartın maden katliamı protestosuna ise polis müdahale etti. Çok sayıda kişi ters kelepçe ve darp edilerek gözaltına alındı.

***

HEYETİN FOTOĞRAFINDAKİ 6 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Patlamadan 24 gün önce Enerji Bakanı Dönmez, Türk-İş Başkanı Atalay ve TTK Genel Müdürü Eroğlu kazanın olduğu madende incelemelerde bulunmuştu. Heyetin çekildiği fotoğraftaki altı madencinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Halktv.com.tr’de yer alan habere göre Bakan Dönmez'le aynı karede olan ve hayatını kaybeden madencilerin isimleri ise şöyle: Ali Doğru, Burçin Saban, Berkay Pınaroğlu, Remzi Özçelik, Murat Öztan, Ercan Akdeniz, Mehmet Bulut.