İran-ABD gerilimi tırmanırken İran ABD'ye ait üslere katyuşa füzesi ile saldırdı. Rus üretimi olan katyuşa füzesinin özellikleri neler?

Katyuşa füzesi nedir?

İran'ın ABD'ye katyuşa füzeleri ile saldırması sonrası Sovyet yapımı çok namlulu roketatarın özellikleri merak konusu oldu.

Katyuşa, Sovyet yapımı bir çoknamlulu roketatar. II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği tarafından kullanılan Katyuşa füzesinin adı ünlü Rus savaş türküsü Katyuşa'dan geliyordu. Alman askerleri atılırken çıkardığı, ıslığa benzer ses yüzünden Stalinsorgel (Stalin'in orgu) adını vermişlerdi. Katyuşa'lar kamyonların (Studebaker US6s, ZIS-6), tankların, traktörlerin veya uçakların üzerine monte edilebiliyorlardı. Katyuşa'lar Sovyetler tarafından düşman üzerinde korku ve şok oluşturmak için toplu halde kullanılmışlardır. İsabetsiz atışlarına rağmen toplu piyade hedeflerine karşı çok etkili bir silah olarak öne çıktı.

KATYUŞA FÜZESİ ÖZELLİKLERİ?

katyusa-fuzesi-nedir-672750-1.

Katyuşa'lar Almanların Nebelwerfer adlı roket havanına karşı geliştirildi. Roketleri atmak için ray şeklinde çubuklar ve onları aşağı yukarı oynatmaya yarayan basit bir mekanizma üstüne kurulu. Aynı zamanda tanklara karşı da etkili. İsabet ettiğinde çoğu Alman tankını delebilecek güce sahipti.

Katyuşaların ZIS-6 üstüne monte edilmiş modeli BM-13'ler en çok üretilen Katyuşa çeşidi. Maksimum menzili 20 kilometre olan Katyuşaların BM-13 modelinin hedefte etki alanı yaklaşık 400,000 m².