Kavala’ya bir kez daha tahliye yok
İş insanı Osman Kavala, Gezi davasına ilk kez katılmadı. Mahkeme heyeti, Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 17 Ocak 2022’de görülecek.
FİLİZ GAZİ
Yargıtay ve istinaf mahkemelerinin bozma kararları sonrasında birleştirilen Gezi davasının ikinci duruşması dün görüldü. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılması planlanan duruşma salonun küçük olması nedeniyle yine 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna taşındı.
‘SİYASET İSTERSE OSMAN KAVALA SERBEST KALIR’
Taksim Dayanışması, Gezi davasının duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu yaptığı açıklamada, Kavala’nın tahliye edilip edilmeyeceğine mahkemenin değil siyasetin karar vereceğini belirtti.
Duruşma saat 11.00’de başladı. Kavala, daha önceden açıkladığı gibi duruşmaya katılım göstermedi. Çarşı davası sanıklarından Cem Yakışkan’ın avukatı Ersan Şen, müvekkilinin dosyasının ayrılması talebinde bulundu. Çarşı davası sanıklarından Yusuf Demirci’nin avukatı Ömer Kavili, davanın bir an önce bitirilip sanıkların beraat alması gerektiğini dile getirdi.
HÂKİMDEN ‘SESİNİ YÜKSELTME’ ÇIKIŞI
Öte yandan mahkeme başkanı, yaptığı savunma sırasında Ersan Şen’i, "Sesini yükseltme" diyerek uyardı. Avukat Ömer Kavili, uyarı yapılan avukatın sözünün hangi gerekçeyle savunma sınırını aştığının tutanakta belirtilmesi gerektiğini kaydetti.
Çarşı davası avukatlarından Yıldız İmrek, savunmasında davanın birleştirilmesinin usulsüz olduğunu ve sanık haklarını engellediğini ifade etti. Siyasi iradenin isteğiyle Çarşı ve Gezi’nin torba dava haline geldiğini belirten İmrek, "Birleştirme ile dava uzatılmak isteniyor. Bu şekilde müvekkilimin aklanma hakkı ihlal ediliyor” diye konuştu.
Çarşı davasının bir başka avukatı Efkan Bolaç, bir taraftar grubunun hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiği iddiasının absürt olduğunu vurguladı.
Duruşmaya bir saat ara verildikten sonra sanıklardan biri olan avukat Can Atalay söz aldı. Atalay, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman ile birlikte bir sonraki celsede savunma yapacaklarını, Gezi eylemlerini anlatmak ve savunmak istediklerini söyledi.
‘SOKAK HAYVANLARINA KİM BAKACAK?’
Çarşı davası sanıklarından Erol Özdil, sokak hayvanlarına baktığını belirtti. “Şimdi ben hüküm giyersem onlara kim bakacak?” diye soran Özdil, mahkeme heyetinden beraatini talep etti. Çarşı davası sanıklarından Ayhan Güner, eylemler sırasında Etiler Emniyet Müdürü’nün Gezi Direnişi sırasında kendisini aradığını ve yardım istediğini açıklayarak, "Polisler, boynumuza sarılıp teşekkür ettiler. Şimdi buradayız” ifadelerini kullandı.
İDDİANAME, MAHKEMEYE YALAN SÖYLÜYOR
Duruşmada savunma yapan Kavala’nın avukatı Tolga Deniz Aytöre, masumiyet karinesinin açıkça ihlal edildiğini belirterek, Kavala’nın duruşmaya katılmama kararını desteklediklerini açıkladı. “Ülkenin kozmik odasına girildi ve giren kişiler hakkında beraat kararı verildi" diyen Aytöre, iddianamenin mahkemeye yalan söylediğini belirterek, "Osman Kavala’ya gelince sivil toplum faaliyetleri suçlama oldu. Casusluk suçlaması yapıldı. Barkey ile görüşme yok” dedi. Kavala’nın avukatlarından Köksal Bayraktar da müvekkilinin tahliye edilmesini talep eden AİHM kararının uygulanmasının, ‘Anayasal bir zorunluluk’ olduğuna dikkat çekti. Bayraktar, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kavala hakkındaki “Soros artığı” ifadesine tepki göstererek, “Müvekkilim ve biz siyasi baskı altındayız. Hiçbir siyasinin ‘şunun ya da bunun artığı’ demeye hakkı yoktur” dedi.
Avukatların savunması sona erdikten sonra savcı, Kavala’nın tutukluluğuna devam edilmesi yönünde karar verilmesini talep etti. Savcı ayrıca, Gezi ve Çarşı dosyalarının ayrılması taleplerinin reddini istedi. Mahkeme heyeti, Kavala’nın tutukluluğunun devamına oy çokluğuyla karar verdi. Bir sonraki duruşma tarihi 17 Ocak 2022 olarak belirlendi.