Kavala: Yargının düştüğü duruma üzülüyorum

Burcu CANSU

Gezi Davası’nda 2 yıl 4 ay tutukluluğunun ardından beraat etmesine rağmen 15 Temmuz Darbe Girişimi hakkındaki dosyadan verilen tutukluluk kararı nedeniyle tahliye edilmeyen iş insanı Osman Kavala, “Sıra dışı vahimlikte haksızlık ve hukuksuzlukla karşı karşıyayım. Uğradığım haksızlığa tabii ki üzülüyorum. Ama bir o kadar da yargı kurumunun içine düşürüldüğü hale üzülüyorum” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Osman Kavala’yı ziyaret etti. Beraat kararının ardından yaşadıklarını anlatan Kavala, “Televizyonu, buzdolabını başka hükümlülere bırakıp eşyalarımı toplayarak cezaevi aracıyla Silivri’den çıkarıldım. Bir süre sonra cezaevi arabası yolda durdu. Bir süre içinde bekledik. Sonra arabaya yanaşan bir sivil görevli hakkımda yeni bir gözaltı kararı olduğunu belirtti. Doğrudan emniyete götürüldüm” diye konuştu.

Yeniden tutuklanmasının birçok açıdan ağır hukuk ihlali olduğunu belirten Kavala, şunları söyledi: “Her şeyden önce bu yeni dosyanın iddianamesi 2 yıl 4 aydır hazırlanmadı. Hayal gücünü zorlayan iddialar hakkında birkaç ay önce Yargı Reformu kapsamında hakkımda tahliye kararı verildi. AİHM aynı zamanda şimdi gündeme getirilen 15 Temmuz dosyasındaki haksız ve gerçeğe aykırı suçlamalar üzerine de bu kararını vermişti. Savcılığa gittiğimde savcının çıktığını ve mütalaasını bıraktığını söylediler. Sonra hâkimin önüne gittim. O da yeni hiçbir şey sormadı. Tutukluluk kararımı açıkladı.”

Çakırözer ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de hukuk devletinden nasıl süratle uzaklaşıldığını ve yargının siyasi baskı altında bağımsızlığını, tarafsızlığını nasıl yitirdiğini görmek isteyenler için Kavala’nın tutukluluğu en önemli göstergedir.”