Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyon beklentilerini yukarı yönde revize etti. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun aktardığına göre, TCMB yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltti. Kavcıoğlu sunumunda 'liralaşma' stratejisinin Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu söyledi.

Kavcıoğlu açıkladı: Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi fırladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısında, 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 23,2'ten yüzde 42,8'e çıkarıldığını söyledi.

Enflasyonun kademeli olarak azalacağını savunan Kavcıoğlu, "Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 42,8, 2023 sonunda yüzde 12,9 ve 2024 sonunda yüzde 8,3 seviyelerine tekabül etmektedir" diye konuştu. Bir önceki enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 23,2, gelecek yıl için yüzde 8,2 seviyesinde bulunuyordu.

Merkez Bankası, hampetrol tahminini 102 dolara, gıda enflasyonu tahminini ise yüzde 49'a yükseltti.

LİRALAŞMA STRATEJİSİ

Liralaşma stratejisine ilişkin konuşan Kavcıoğlu, liralaşmanın Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu kaydetti, fonlama yapısında TL cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak adımların yakında devreye gireceğini belirtti.

Kavcıoğlu, şöyle konuştu: "Liralaşma stratejisi kapsamında gözden geçirme süreci devam eden likidite yönetiminin teminat yapısına yönelik atılacak adımlar teknik ekiplerimiz tarafından tamamlanmıştır. Çok yakın bir dönemde Para ve Kur Politikası metnindeki yol haritamız ile uyumlu olarak fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını ve talebini artırıcı ek adımlarımızı devreye alacağız."

500 LİRALIK BANKNOT İDDİASI

500 liralık banknotların tedavüle gireceği iddialarına ilişkin de konuşan Kavcıoğlu, "500 TL banknot, 5 TL madeni para konusunda bir hazırlığımız yok. Bu iddiaların ciddiye alınacak bir tarafı yok" dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Sıcak çatışma ortamına dönüşen gerginliğin etkisiyle uluslararası emtia fiyatları belirgin yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yüksek artışlar görüldü. Vadeli fiyat ham petrol fiyatları, enflasyon varsayımlarının önemli oranda üzerinde kalacağına işaret ediyor.

Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerinde aralık açılmakta tahmin aralığı genişlemektedir. Bu çerçevede enflasyon tahmin aralığının orta noktası 2022 sonunda yüzde 42,8; 2023 yılsonunda yüzde 12,9; 2024 yılsonunda yüzde 8,3’tür. 10,6 puanlık güncelleme TL cinsinden ithalat enflasyon tahminini 5.5 puan, gıda fiyatları 2.8 puan etkiledi. Yönetilen yönlendirilen fiyatlar büyük ölçüde alkol tütün ve doğal gazdaki artışla 2.1 puan yukarı çekti.

'İSTİHDAM OLUŞTURMA KAPASİTESİ ARTIYOR'

Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. İstihdam 2.4 milyon kişi kadar artış göstermiştir. İş gücüne katılım artarken işsizlik oranı yüzde 10.7'ye gerilemiştir. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz.

Hane halkı, firma, banka bilançolarında mili paranın artması, tek ödeme amacının TL olması nihai hedefimizdir. MB olarak firmaların ödemelerini TL ile yapmasını önemsiyoruz. Bu konuda son dönemde atılan adımları değerli buluyoruz. Sağlıklı, güçlü istikrarlı TL altyapısını sağlamak, kalıcı fiyat istikrarı için en önemli eşiktir.

Ham petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarımızı 2022 yılında ortalama 102,2; 2023 yılında ise ortalama 93,9 ABD doları olarak güncelledik."