Kavcıoğlu'na tepkiler sürüyor: 'Manzaramız aynı değil'
Kavcıoğlu geçen cuma İSO Meclisi toplantısına katıldı. (Fotoğraf: AA)

Ekonomi Servisi

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) temmuz ayı meclis toplantısında sanayiciler ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışmanın yankıları sürüyor. Sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını söylemiş, Kavcıoğlu ise ‘ucuz kredi kullanıp döviz alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var’ gibi ithamlarda bulunmuştu.

AKP'li Metin Külünk ise Kavcıoğlu'nun açıklamalarının suç duyurusu niteliğinde olduğunu belirterek, şirketleri açıklaması çağrısında bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Külünk, "Bu açıklamaların bir an önce soruşturulması ve ülke kaynaklarını gasp eden 20 şirketin bilgilerinin kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. İthalat ile alakasız kasasında fazla döviz bulunduran ve bununla yetinmeyip dış ticareti desteklemek adına verilen Eximbank kredilerini döviz stokçuluğu için kullanan şirketler kimlerdir? 90 milyar doları olduğu halde 15 milyar dolar kredi kullananlar kimlerdir?" diye sordu.

Sanayiciler ise Kavcıoğlu'nun ithamlarına tepki gösterdi. Bloomberg HT yayınına katılan Denizli Ticaret Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Kocasert, politika faizi ile reel faizler arasında uçurum olduğunu, TCMB Başkanı'nın gördüğü manzara ile reel sektörün içinde bulunduğu manzaranın aynı olmadığını belirtti:

"Biz ithalata dayalı ihracat yapıyoruz, hammadde-yarı mamül gibi ürünleri ithal ediyoruz. Çok büyük bir sanayici ve ihracatçı kesiminin asla daha fazla kâr etmek için stok yapacağını düşünmüyorum, yaptığını da görmüyorum. Bizim sadece almış olduğumuz tedbir ihracatı ve üretimi sürdürülebilir kılma adına lojistik riskleri dikkate alarak bazı ürünleri hammaddeleri stok etmek. Yoksa bankalar cephesinden bakarsanız sizin stok maliyetiniz ekstra bir yüktür. Kimse böyle bir yüke girmek istemez. Stok devir hızını performansınız açısından ordan elde edeceğiniz kârdan çok daha önemlidir. O yüzden ben de bu tartışmada Sayın Bahçıvan cephesinden baktığımı söyleyebilirim pek çok ihracatçı sanayici gibi."

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ise "Bankalarda maalesef kredilerde ciddi bir frene basış oldu. Devlet bankaları 2018 yılından bu yana hiç frene basmamışlardı. Her zaman krediye erişim mümkündü. Finansman erişimi gerçekten zorlaştı. sanayicilerin üretim durmaması için yapması gereken bir stok seviyesi var ve bu seviyenin altına inilemez. Enflasyonist ortamda sattığı malı yerine koymak adına zaten belli bir miktarda stok taşımak durumunda aksi takdirde mevcut faaliyetini küçültmek durumunda kalacaktır" dedi.