Kavga değil hakkımız için geldik
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

Ağır çalışma koşullarına karşın düşük zam dayatılan Trendyol Go kuryeleri çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve paket başına aldıkları ücretlerin artırılması için dün bir kez daha Maslak’taki Trendyol Genel Merkezi önünde eylem yaptı. Konvoylar halinde Genel Merkez önüne gelen kuryeler, sokakları üniformalarının rengi olan turuncuya boyadı.

Trendyol Go kuryesi Özlem yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı: “Yıla zamlarla başladık. Bu zamlar bize yapılan zamları yok etti. Bizim yaşadıklarımız kimsenin umurunda değil. Biz yollardayız, caddelerdeyiz. Sigortamız zaten yok. Herhangi bir şey olduğunda cebimizden karşılıyoruz. Yapılan zamlar hiçbirimizin hiçbir işe yaramadı. Bizi dinlemedikleri için de buradayız. Diğer kuryeler, diğer firmaların çok altında çalışıyoruz. Trendyol bizi neden bu kadar hiçe sayıyor anlamıyorum. Kavga, gürültü için gelmedik. Haklarımızı istiyoruz.”

CEZA HEP KURYEYE

Konuşanların firma tarafından aranıp tehdit edildiğini ve işten çıkarıldığını kaydeden bir başka kurye ise “İstediğimiz zammı alamıyoruz. Enflasyonun böyle olduğu bir ülkede bize zam yok. Mobbing olmadan çalışmak istiyoruz. Paket patlıyoruz cezası bize slot kısıtlaması olarak dönüyor. Hep biz cezalandırılıyoruz. Ceza hep işçiye, mobbing hep işçiye. Zam yapıyor gibi gösteriyorlar. Yaptıkları zammı geri çekiyorlar. İşçi lazım olduğunda bizi çağırıyorlar. Biz de verip geri alınan zamları kabul etmiyoruz. Dalga geçer gibi yıl içinde iki kere bonusu geri çekip, zammı elimizden aldılar. Herkesin hatası bize patlıyor, suçlu hep kurye. Önceki eylemlerde de insanları tespit edip işten attılar bunları da biliyoruz” dedi.

OKULUNU DONDURDU

Okulunu dondurup kuryelik yapan başka bir kurye ise şunları söyledi: “Üniversiteyi dondurdum. Geçinebilmek için kuryelik yapıyorum. Burada da bizden gasp edilen haklarımız için direniyoruz. Ben Kars’tan buraya geldim. Örneğin, mola bile yok. Bir dönercide sipariş olduğunda iki dakika sipariş hazırlanırken ayakta atıştırıp yola çıkıyoruz. Emeklerimizin çalınmasına göz yumamayız. O yüzden kontak kapadık.”