‘’Yakında kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmayacak’’ diyen Girit Adası Et ve Balık Evi işletmecisi, 1 Mart’ta restoranın kapılarını açarak müşteri kabul edeceğini duyurdu.

Kaybedecekleri bir şey kalmadı: Sivil itaatsizlik başlıyor

BERKAY SAĞOL

İtalya’da restoran sahiplerinin Covid-19 önlemlerine karşı başlattığı “sivil itaatsizlik hareketi’’ Türkiye’de de başlıyor. İzmir Karşıyaka’da hizmet veren Girit Adası Et ve Balık Evi, ‘’Yakında kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmayacak’’ diyerek 1 Mart’ta restoranın kapılarını açarak müşteri kabul edeceğini duyurdu.

BirGün’e konuşan restoran sahibi Hakan Özgüler, kısıtlamaların haksız bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. Özgüler, “Geçtiğimiz yıl Mart ayında işletmelerimizi kapattık. Sektör olarak bu süreçte ilk bir ay hiçbir şekilde faaliyette bulunamadık, sonrasında ise 1 Haziran’a kadar sadece paket servis ve gel al şeklinde çalışabildik. O dönem çok fazla sipariş de alamadık. Sonrasında ise yaz ayları olduğu için insanlar yazlık bölgelere gitti. Dolayısıyla hem şehir merkezinde olan bizler hem de yazlık işletmeler hasılat kaybı yaşadı. Kasım ayında işletmeler olarak tam para kazanacağımız sezona girerken sonu belli olmayan bir kapatma sürecine girildi” dedi.

UYGULAMALAR ADALETSİZkaybedecekleri-bir-sey-kalmadi-sivil-itaatsizlik-basliyor-841424-1.

Kısıtlamaların toplumun sadece belli bir bölümünü yük altına soktuğunu dile getiren Özgüler, “Cenaze törenleri yasaklandı ama toplu şekilde namaz kılmak serbest. Toplu taşıma, uçaklar, otobüsler ve metrolar hınca hınç dolu. Pazar yerleri kalabalık. Çok büyük haksızlıklar var. Alkol satan marketler saat 20.00’da kapanırken, diğerleri saat 24.00’a kadar açık kalabiliyor. Şu an yeni uygulanacak olan il bazında önlemlerin de ben adaletsiz bir şekilde uygulanacağını düşünüyorum” dedi.

İşletmelerin kontrollü bir şekilde açılmasını beklediklerini söyleyen Özgüler, “Meslek odalarının ve benzer kuruluşların yeterince ses çıkarmamalarına tepkiliyiz. Bizim derdimiz iktidara ve topluma sesimizi duyurabilmek. Bizler bu ülkeyi seven, ülkesinin bağımsızlığına ve bütünlüğüne değer veren insanlarız. Bizleri terörist gibi yaftalayacak olanlara da sadece ekmeğimizin peşinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Yaptığımız bu sivil itaatsizlik, sembolik sadece bir seferlik sesimizi duyurabilmek amaçlı olacaktır. Çünkü artık dayanacak gücümüz, satacak bir şeyimiz kalmadı” şeklinde konuştu.