Sivas Katliamı’nın 27’nci yıldönümünde yitirilenler pek çok kentte anıldı. Sivas’taki anmaya çok sayıda yurttaş katılırken Ankara’dakine polis müdahale etti. HDP’li Özen’in verdiği araştırma önergesi ise AKP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla reddedildi

Kaybettiğimiz canları unutmadık

Haber Merkezi

Sivas Katliamı’nın 27’nci yıldönümünde ülkenin dört bir yanındaki yurttaşlar, düzenledikleri etkinliklerle 2 Temmuz 1993’te katledilen 33 aydın, akademisyen, yazar, sanatçı ve 2 otel çalışanını andı. Sivas’ta Madımak Oteli’nin önünde yapılan anma törenine çok sayıda Alevi örgütü temsilcisi, milletvekilleri ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Sivas Valiliği’nin koronavirüs salgınını bahane ederek kentte yapılacak eylem ve etkinlikleri yasaklamasına rağmen anma gerçekleştirildi. Yürüyüş, otelin yaklaşık 600 metre uzağındaki Türk Telekom Binası önünden başlayıp otelin önünde son buldu. Madımak Oteli’nin önüne karanfil bırakan kitle, katliamda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu. Bu yılki anma etkinlikleri katliamda yaşamını yitiren şair ve doktor Behçet Aysan’a adandı.
Anmada konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, üzerinden 27 yıl geçen katliamla hâlâ yüzleşilmediğini hatırlattı. Madımak, utanç müzesi oluncaya kadar buraya gelmeye devam edeceklerini vurgulayan Kaplan, “Madımak utanç müzesi olduktan sonra da sonsuza kadar buraya gelmeye devam edeceğiz. Sonsuza kadar şehitlerimizi burada anmaya devam edeceğiz. Alevilerle barışmanın yolu, özür dilemekle olur. Devletten bu sözü bekliyoruz” dedi.


DİRİ DİRİ YAKILDI

Katliamda yaşamını yitiren Gülsün Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa da “Buradan devlete sesleniyorum: Bu bir olay değildi, bu katliamdır. Benim kardeşim ve canlarımız diri diri yakıldı” ifadelerini kullandı.

POLİS MÜDAHALESİ: 7 KİŞİYE GÖZALTI

Öte yandan Ankara’daki Sakarya Caddesi'nde Sivas Katliamı'nı anmak için bir araya gelen yurttaşlara polis, Ankara Valiliği tarafından pandemi gerekçesiyle alınan eylem ve etkinlik yasağını gerekçe göstererek müdahele etti. Polis kitleyi alandan uzaklaştırırken çıkan arbede sırasında bir kişi gözaltına alındı. Müdahalenin ardından kitle, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Kitleye izin vermeyen polis yine müdahale etti ve burada da 6 kişiyi gözaltına aldı.

Sivas ve Ankara’nın yanında İzmir, Dersim ve Mersin’le birlikte pek çok kentte yurttaşlar katliamda hayatını kaybedenleri andı.