Göstermelik reform paketleri iktidarın ömrünü uzatmayacak. Yargıdan medyaya tüm gücü arkasına alan Saray, kriz büyüdükçe muhalefete saldırıyor.

Kaybettikçe saldırıyorlar

POLİTİKA SERVİSİ

Aylardır iktidar ortaklarının sürekli gündeme getirilen HDP’nin kapatılmasına yönelik önemli bir adım atıldı. Başta HDP olmak üzere tüm muhalefete bir kez daha sopa gösterildi. Ülkede yaşanan büyük ekonomik ve siyasal krizin suçlularının başkası olduğuna ikna etmek için atılan bu adım hiç kuşku yok ki Cumhur İttifakı’nın kendi içinde yaşadığı ve giderek derinleşen krizin de çözümüne yönelik bir hamle olarak değerlendirilmelidir. Erdoğan bir çıkış arıyor. Göstermelik reform ve insan hakları paketleri, anayasa tartışmaları derde derman olmayınca uzun bir süredir denediği baskı ve şiddeti artırmak tek yol olarak ortaya çıkıyor.

Gara Operasyonu’nun ardından MHP lideri Devlet Bahçeli, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” çıkışıyla iç siyasette yeniden dizayn arayışının sinyallerini verdi. HDP’nin kapatılması meselesini gündeme getirerek hem önemli bir sorunu bertaraf edecek hem de muhalefeti bölmek üzerine önemli bir adım atmış olacaktı. Saray ittifakı, istediği sonucu alamazsa da başladığı işi bitirmeye karar verdi ve önce HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü ardından da HDP’nin kapatılması kozunu da masaya sürdü.

Parti kapatmaları tarih oldu diye övünenlerin ülkeyi getirdikleri yer çok açık. Bahçeli dün partisinin kongresinde yaptığı konuşmada durumdan çok menün olduğunu deklere etti. Erdoğan için de durum çok farklı değil. Önümüzdeki birkaç ay iktidar tarafından bu tartışma gündemde tutulmaya devam edecek. Bir seçim hamlesi olarak elinde tuttuğu kapatma davası aynı zamanda MHP ile kurulan ittifakın da en önemli harçlarından biri olmuş durumda. Ortadoğu’da Biden’la başlayan sürecin sonucunda keskin bir dönüş olmazsa Kürt sorunu ya da HDP, Cumhur İttifakı’nı bir arada tutmaya devam edecek gibi gözüküyor. Ne zaman sıkışsalar ilk yapacakları hamle önce Kürtlere sonra da muhalefete yönelik yeni baskı girişimi olacak.

►Aslında yedi yıl önce kapanmış bir konu olan Andımız tartışması bile ittifakın durumunu gözler önüne seriyor. O yüzden HDP’nin kapatılması ve benzer hamleler hep gündemde kalmaya devam edecek. 17 Mart itibariyle ortaya çıkan tablodan sonra olası senaryolar ise şöyle:

►HDP’yi kapatmak yerine göstermelik de olsa bazı önemli isimlerin milletvekillerinin düşürüleceği yönünde kulis bilgiler aktarıldı. Son gelişmeler bu iddiaları zayıflatmış görünse de bütünüyle ortadan kaldırmıyor. Ayrıca HDP’yi kapatmanın çare olmayacağı, her kapatılan partinin ardından Kürt hareketinin oy potansiyelini artırdığı görülüyor.

►HDP kapatılmalı diyen, savcılara çağrıda bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye Erdoğan tarafından kongre hediyesi olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor.

►En çok yapılan yorumlardan Bahçeli’nin, Erdoğan’ı esir aldığı, MHP’yi kapatma fikrinin de aslında Erdoğan tarafından istenmediği şeklinde oldu. Bahçeli’nin ittifak içinde etkisinin arttığını söylemek mümkün. Ancak bu yorumların kuşkusuz en çok Erdoğan’ı ve AKP’yi aklamaya hizmet ettiğini görmek gerekiyor.

► Bahçeli ve Erdoğan cephesi arasında Andımız tartışmasıyla açığa çıkan bir çatlak olduğu, ancak her iki ortağın da birbirlerine muhtaç halleri dolayısıyla iktidarda kalma çabasında oldukları konuşuluyor. Bu çatlağın daha önceki krizlerde olduğu üzere kapatılıp kapatılmayacağını zaman gösterecek.