Pandemi sürecinin çocuklar üzerindeki etkisine yönelik araştırmada çarpıcı sonuç… Türkiye, çocukların pandemide en fazla kaygı duyduğu ikinci ülke oldu.

Kaygıları arttı ve mutlulukları düştü

Haber Merkezi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından düzenlenen seminerde pandemi döneminde farklı ülkelerde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ‘COVID-19 ve Çocuğun İyi Olma Hali’ araştırmalarının sonuçları paylaşıldı.

20 ülkede (Cezayir, Bangladeş Endonezya, Kolombiya, Arnavutluk, Güney Afrika, Türkiye, Tayvan, Şili, Almanya, Belçika, Romanya İspanya, İtalya, İsrail, Finlandiya, Rusya, Galler, Estonya, Güney Kore) 23 bin 803 çocuğun katılımıyla yapılan araştırmada çocukların pandemide kendilerini birçok açıdan daha mutsuz hissettiklerini ortaya koydu. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar pandemide daha mutsuz oldu.

Araştırmada yer alan sonuçlardan bir bölümü şöyle sıralandı:

•Pandemi öncesine kıyasla çocukların öznel iyi olma hallerinde en fazla düşüş Bangladeş’te gözlemlendi. Türkiye’de 8,5 olan ortalama memnuniyet, 5,8'e indi, çocukların mutsuzluğu açısından dördüncü sırada yer aldı.

•Türkiye çocukların duyduğu kaygılar açısından en yüksek ikinci ortalamaya sahip ülke.

•Çocuklara konulan kısıtlanmaların önemli sonuçlarından biri de zamanlarını nasıl geçirdiklerinden hissettikleri memnuniyetin düşmesi. Türkiye’deki çocukların memnuniyeti on üzerinden 8,4’ten 5’e düşmüş durumda. BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi Koordinatörü Gözde Durmuş ise “20 ülkede yürüttüğümüz araştırmada bizim için çok kritik olan bir deneyim elde ettik. Araştırma sürecini tasarlarken sürece çocukları da dâhil ettik. Araştırma bulgularını kamuoyuyla paylaşmadan önce çocuklarla paylaşarak onların yorumlarını aldık. Bu tür araştırmalarda çocukların yalnızca bilgi alınan taraf olmamasını, ancak araştırmanın onlarla beraber yorumlanmasını ve onlardan edinilen bilgilerin onlara erişmesini çok önemsiyoruz” dedi.