Kayı İnşaat'ın konkordato süresi uzatıldı: Hisseler satılsın işçiye ödeme yapılsın

Emek Servisi

Cezayir’deki şantiyesinde, Türkiye’den götürerek çalıştırdığı işçilerin ücretlerini 2 yıldır ödemeyen Kayı İnşaat’ın iflasına yönelik görülen davada şirketin konkordato süresinin 6 ay daha uzatılması kararı verildi. Kararı değerlendiren İnşaat-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Nurseli Gözüaçık “Kayı İnşaat'ın Gaziantep Şehir Hastanesi'ndeki hisselerinin bu süreçte hızla satılıp işçilerin alacaklarının ödenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kayı İnşaat’ın konkordato davasının 3’üncü duruşması dün İstanbul Kartal Adliyesi’nde görüldü. Duruşmayı Kayı İnşaat’ın Cezayir’deki şantiyesinde çalışan ve 2 yıldır ücretlerini alamayan işçiler de izledi.

'BAKANLIKLARA GÖREVİNİ HATIRLATMAK ZORUNDAYIZ'

Duruşma sonrası kararı değerlendiren Gözüaçık şunları söyledi:

“Bu duruşmada geçici konkordato süreci artık tamamlandı. Konkordatoda kesin mühlete geçildi ve bu süre mahkeme heyeti tarafından 6 ay olarak verildi. Mahkeme heyeti, elbette somut adım görmeden bu süreyi uzatmaya devam etmeyecek. Bu yüzden Kayı İnşaat'ın Gaziantep Şehir Hastanesi'ndeki hisselerinin bu süreçte hızla satılması gerekiyor. İşçi alacaklarının ödenmesinin yolu bu. Öte yandan Gaziantep Şehir Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın himayesinde olan bir proje. Bu hisselerin satılması, sürecin hızlandırılması sorumluluğu bakanlığın üzerinde. Ne yazık ki bakanlıkların görevini sık sık hatırlatmak zorundayız.”
İcra iflas kanunda son yapılan değişiklikle birlikte alacaklı sırasında işçilerin önünde finans kuruluşlarının getirildiğini hatırlatan Gözüaçık “Kayı İnşaat’ın tüm borçluları içinden çıkarı gözetilmesi gereken tek taraf işçiler. Burada banka alacakları ve diğer borçlular işçilerden sonra gelmeli” dedi.

Gözüaçık son olarak şöyle konuştu: “En kısa sürede Gaziantep Şehir Hastanesi hisselerine alıcı olarak gelen resmi teklifleri mahkeme heyetinin onaylaması ve satış işlemlerinin başlaması lazım. Konkordato sürecinin tüm resmi tarafları, işçilerin çıkarını gözeterek adım atmalı. Adım adım bu sürecin takipçisi olacağız. Kayı işçileri alın terinin karşılığını alana kadar mücadelemiz sürecek.”