Kayı İnşaat işçileri iki yıldır haklarını alamıyor

EMEK SERVİSİ

Kayı İnşaat’ın Cezayir’deki Bechar Askeri Hastane, Cite Financiere, Oran Askeri Konaklama ve Ouargla Askeri Hastane şantiyelerinde çalışan işçilerin bir yıllık maaşları ödenmedi. İnşaat Emekçileri Sendikası’ndan (İnşaat-Sen) yapılan açıklamaya göre bir yıldır da işçileri oyalıyorlar. Sonuç olarak inşaat işçileri 2 yıldır mağdur.

İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı, dava açtı, yüzlerce kez patronlarla görüştü.

Aldıkları tek cevap: “Bekleyin.” Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Yılmaz, işçilere düzenli aralıklarla ses kaydı yollayarak “Kimsenin parası bizde kalmaz” diyor. Ama Sahra Çölü’nün ortasında yaz aylarında 60 derece sıcaklıkta çalışan, aylarca ailelerinden ayrı kalan, emeklerinin karşılığını isteyen işçilerin artık bekleyecek sabrı yok.


İnşaat-Sen’den yapılan açıklamada, Kayı İnşaat’ın bugün 3 kıtadaki 30 ülkede 6 bin çalışanı olan, 2007 yılından bu yana her yıl en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giren bir şirket olduğuna dikkat çekiliyor. Kayı Holding’e bağlı şirketin, işçilerin boğazına girmeyen ekmeğe el koyarak zenginliğine zenginlik kattığı vurgulanıyor.

Sendika, şirket yönetimine şu uyarıda bulunuyor: “Kimse işçileri bir başına, yalnız, susarak bekleyecek sanmasın. Bu ülke sizin gibi hak yiyen patron çok gördü. Ama emin olun, o şantiyeleri elleriyle kuranlar sizden çok daha kalabalık. Kayı İnşaat yönetiminden işçilerin alın terini gasp etmeyi bırakıp derhal ödeme yapmasını bekliyoruz. Bir kez daha oyalamaya kalkmayın. En kısa sürede ödeme yapılmaması durumunda somut eylem planımızı uygulamaya koyacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.”