Maraş merkezli depremlerin üzerinden geçen süreye karşın kaybolan yurttaşlardan haber alınamıyor. Kayıp yakınları yeterli çalışma yürütülmediğini söyleyerek “Aylardır düzgün bir çalışma olmadı, muhatap bile bulamadık” dedi.

Kayıp yurttaşların akıbeti hâlâ belirsiz
Fotoğraf: DHA

İlayda KAYA

6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin üzerinden yaklaşık 3 buçuk ay geçmesine karşın hâlâ çok sayıda kaybolan yurttaşa ulaşılamadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 14 Nisan’da hayatını kaybedenlere ilişkin açıkladığı son verilere göre; 50 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Ancak bakan, kaybolan yurttaşların sayısına ilişkin resmi verileri paylaşmadı. STK’lerde yer alan bilgiye göre; yaklaşık bin kişinin kaybolduğu ileri sürülürken kayıpların aileleri, yakınlarının akıbetin öğrenmek istediğini söyledi.

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Neredeyse 14 milyon insanın hayatını etkileyen bir afet yaşamamıza rağmen kayda değer hiçbir hadise ile karşılaşmadık” açıklamasıyla bir kez daha gündeme geldi. Kayıplarını arayan yurttaşlar, Erdoğan’ın açıklamalarına tepki göstererek, “Kaybolanlar bizim ailemiz, yakınlarımız… Aylardır muhatap bile bulamadık. Bu çok talihsiz bir açıklama” dedi.

YA KAÇIRILDIYSA?

Hatay’ın Antakya ilçesindeki Güzelburç Mahallesi’ne bağlı Zümrüt Caddesi üzerindeki İlke Apartmanı, Maraş merkezli depremlerin ardından yerle bir oldu. Sarsıntının 28’inci saniyesinde yıkılan binadan onlarca kişinin cansız bedeni çıkarılırken, 25 kişinin ise akıbeti hâlen belli değil. 25 yaşındaki Esin Kırık da kaybolanlardan sadece biri. Esin Kırık’ın ağabeyi Emre Kırık, BirGün’e yaptığı açıklamada, aylardır kardeşine ulaşamadığını söyledi. Hastaneleri gezdiğini söyleyen Emre Kırık, “Bu durum çok acı. Kaliteli bir çalışma yürütülmüyor. Kardeşime ulaşmaya çalışıyoruz, birçok kenti gezdim, tüm hastanelere baktım ama sonuç yok. Normal hayatımıza dönemiyoruz. Hala organ mafyası üzerinde duruyoruz. Ya kaçırıldıysa?” diye sordu. Aynı apartmandan kaybolan 25 kişinin ailesiyle her gün bir araya geldiklerini söyleyen Kırık “ Telefon aracılığıyla konuşuyoruz. Birbirimizi bilgilendiriyoruz ama bir gelişme yok” diye konuştu.

CENAZELER SERGİLENMİŞ

Kayıplara ilişkin en son Hatay savcısıyla görüştüğünü söyleyen Kırık, şunları anlattı: “Savcıya göre 204 tane kişinin olduğu kimsesiz mezarlığı varmış. Onun dışında mezarlık olmadığını ve Esin’in kimsesiz olarak gömülmediğini iddia ediyor. ‘Bizde DNA’sı var’ diyor ama ilk 3 gün sistemin kurulamamasından kaynaklı olarak çıkarılan cenazeler mezarlığın ön bahçesinde öylece sergilenmiş. Bizim bundan haberimiz yoktu. Tanıdığını iddia eden şahıslar, ufak bir tutanakla cenazeleri teslim almış ve defnedilmiş. Esin’in cenazesini de hiç tanımayan biri almış, götürmüş olabilir. Biz mezarların açılmasını isteyeceğiz.”

***

RESMİ KAYITLARDA ÖLÜ GÖZÜKTÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI

Depremlerin ardından Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan 4 çocuk babası 48 yaşındaki Halil Yılmaz, depremden sonra resmi kayıtlara ölü olarak geçti. Yılmaz, gerçeği e-Devlet hesabına girmeye çalışınca öğrendi. Hesabına giremeyen Yılmaz, İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinde kayıtlarda ölü göründüğünü öğrendi. Yapılan araştırmada, aynı isimde 10 kişinin, Antep’in Nurdağı ilçesinde, depremde öldüğünü öğrenen Yılmaz, yanlışlığın düzeltilmesi için 12 Nisan’da Nüfus Müdürlüğü’ne ve Osmaniye Cumhuriyet Savcılığı’na dilekçe verdi. Bu süreçte Yılmaz’ın eşinin banka hesabına, AFAD tarafından 100 bin lira nakdi ‘ölüm’ yardımı yapıldı. Yaşadığı mağduriyetten dolayı seçimlerde oy kullanamayan, ilaç alamayan, sigortasını ödeyemeyen Yılmaz, şimdi yaşadığını ispatlamaya çalışıyor. Bugüne kadar bir sonuç alamadığını belirten Halil Yılmaz, “Parayı iade ettik. Böyle şeyler filmlerde olur zannederdik, maalesef başımıza geldi. Mağduriyetimin bir an önce düzeltilmesini istiyorum" dedi.

***

‘TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Neredeyse 14 milyon insanın hayatını etkileyen bir afet yaşamamıza rağmen kayda değer hiçbir hadise ile karşılaşmadık” açıklaması da yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Kayıp yakınları, açıklamayı ‘talihsizlik’ olarak nitelendirerek şunları kaydetti: “Bizim için konuşacak çok konu var. Bizim hayatımız mahvoldu, deprem hayatımızı derinden sarstı. Kaybolanlar bizim ailemiz, yakınlarımız… Aylardır muhatap bile bulamadık. Bu çok talihsiz bir açıklama. Bir çalışma yürütülsün, bir liste hazırlansın ve yakınlarımız bulunsun. Ölülerine de razıyız. Biz hayatımıza bile devam edemiyoruz” dedi.