Cumartesi Anneleri gözaltında kaybedilen 19 yaşındaki Murat Yıldız’ın faillerinin yargılanmasını talep etti. İzmir’deki eylemde, “Kayıplar belli failler nerede?” denildi.

Kayıplar bulunsun, failler yargılansın

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri, 882’nci hafta eylemlerinde 23 Şubat 1995 yılında İzmir’de gözaltında kaybedilen 19 yaşındaki Murat Yıldız’ın akıbetini sordu. Koronavirüs salgını nedeniyle online olarak gerçekleştirilen anmada konuşan Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, adaletsizlik nedeniyle Galatasaray Meydanı’nı mesken tuttuğunu belirterek “Ben 19 yaşındaki oğlumu canlı olarak teslim ettim. Beni bir parça kemiğe mecbur ettiler” dedi.


Cumhuriyet savcılarına seslenen anne Yıldız, “Oğlumu kaybedenler belli. Oğlumun yaşam ve mezar hakkını elinden aldılar. Bu vicdansızlıktır. Meydanımıza karakol kurdular. Bu pandemi biterse biz o meydanda yine onların karşısında olacağız. Oğlumun hesabını sormaya devam edeceğim” diye konuştu.
Yıldız ailesinin avukatı, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Murat Yıldız’ın 1995 yılında annesi ve avukatıyla birlikte ifade için karakola gittiğini hatırlattı. Yoleri, “Murat’ın İstanbul’a götürülürken feribottan atlayarak kaçtığı” söylendiğini anımsattı. Anne Yıldız’ın Cumhuriyet savcılığına başvurarak oğlunun bulunmasını istediğini söyleyen Yoleri, şöyle konuştu: “Yıllarca savcılık tarafından dava dosyasının açıldığını sandı fakat sadece 2 polis memuru hakkında bir dava açılmıştı. O dava da ‘görevi ihmal’ suçlamasıyla açılmış para cezası verilerek kapatılmıştı.”

Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okuyan Murat Yıldız’ın kuzeni Ezgi Yıldız, şu ifadeleri kullandı: “Yaşama hakkının varlık nedeni, insanı doğal olmayan ölüme karşı korumaktır. Murat’tan bir daha haber alınamadı. Kamu görevlilerinin sorumlulukları altında meydana gelen ölümler veya kaybetmelerde suça karışanların hesap vermelerini sağlamak devletin görevidir.”

KAYIPLAR BELLİ FAİLLER NEREDE?

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kayıplar Komisyonu, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla Konak eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Kayıp yakınları bu hafta 27 yıl önce İzmir’in Bornova ilçesinde gözaltına alınıp kaybedilen 19 yaşındaki Murat Yıldız’ın akıbetini sordu. Açıklamada, "Kayıplar belli failler nerede?" ve "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartları açıldı.

İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağını belirterek, "Unutmak, işlenen insanlık suçlarının yeniden işleneceği ortamı yaratır. Son yıllarda olduğu gibi yeni kayıplara neden olur. Kaç yıl geçerse geçsin kaybedenlerin yargılanmasını sağlamak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.