Kayıplarımızdan vazgeçmeyeceğiz
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri, 909’uncu hafta eyleminde 27 yıl önce tahliye edilecekleri gün kendilerini karşılamaya gelenlerle birlikte kaybettirilen Kemal Birlik ve Zeki Alabalık için adalet talebinde bulundu. Cumartesi Anneleri, 29 Mart 1995’te Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Yurtderi köyündeki su kuyusunda kemiklerine ulaşılan Abdulbaki Birlik, Zübeyir Birlik, Kemal Birlik ile Zeki Alabalık’ın dosyasındaki cezasızlığın son bulmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Zeynep Yıldız, Galatasaray Meydanı’nın Cumartesi Anneleri’ne yasaklanmasının 210’uncu haftası olduğunu hatırlattı. Dört yıl önce Galatasaray Meydanı’yla başlayan yasakların bugün konser ve festivallerle devam ettiğini belirten Yıldız, “İktidar uyguladığı yasaklama kararlarını toplumu susturmanın, kendi ideolojilerine itaate zorlamanın aracı olarak kullanıyor. Galatasaray çeyrek asırlık bir emekle yarattığımız bizim mekânımızdır. Ne kayıplarımızdan ne de Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kaybedilen 4 kişinin dosyasını paylaşan Yıldız, şunları dile getirdi: “Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve beş korucu hakkında ‘silahlı örgüt kurmak veya yönetmek’, ‘silahlı örgüte üye olmak’ ve ‘tasarlayarak öldürmek’ suçlarından dava açıldı. Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, failleri beraat ettirdi. Yapılan istinaf başvurusu da reddedildi. Birliklerin ve Zeki Alabalık’ın da içinde olduğu 22 kişinin yasadışı keyfi infaz edilmesi veya zorla kaybedilmesi karanlıkta bırakıldı. Kaç yıl geçerse geçsin Abdulbaki, Kemal, Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 210 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”