Malatya’da Eczacıbaşı’nın maden faaliyetine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Heyeti karşılayan bölge halkı, dövizlerle yürüyüş yaptı: Keşke dememek için doğana, meyvene, tarımına sahip çık.

Kayısı madenden çok daha değerli

Gökay BAŞCAN

Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Hudut, Kalecik, Dedeler, Bahçeciler kırsal mahallelilerinde başlanan maden arama faaliyetine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Heyeti karşılayan bölge halkı, maden istemediklerini belirterek yürüyüş yaptı. Yurttaşların yolu Hudut mahallesi girişinde jandarma tarafından kesildi. Söz konusu alana girişin “güvenlik” gerekçesiyle yasak olduğunu belirten jandarmalar, izin vermeyeceklerini belirtti. Halk, jandarmanın engellemesine rağmen maden sahasına doğru döviz ve pankartlarla yürüyüş yaptı. Tekrar engellenince aralarında bir heyet oluşturarak bilirkişi keşfine katıldılar.

ORMANLIK ALAN

Malatya’da ormanlık alanda dördüncü grup maden araması yapmak için başvuran Eczacıbaşı Holding’e, çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Bölgede maden faaliyeti istemeyen bölge halkı kararı yargıya taşındı. Erzincan 2. İdaresi’nde görülen davada bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi.

Heyeti karşılayan bölge halkı, keşif öncesi açıklama yaptı. Hudut Kalecik Dedeler Çevre Platformu adına açıklama yapan Teslim Topal, bölgenin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirtti. Topal, “Kurulacak asit ve atık havuzlarından bulutlara erişen asit buharının biz bütün canlıların üzerine sürekli ölüm saçacak. Buharlaşıp nefesimize, sularımıza, ekip biçtiğimiz tarlalarımıza, tükettiğimiz her şeyden bedenimize girecek ismini bilmediğimiz hastalıklara sebep olacak ve fay hatları üzerine kurulacak bu asit havuzlarını istemiyoruz” dedi.

Davanın Avukatı Gül Erdoğan, şirketin çalışma yapmak istediği alanın 25 hektardan fazla olmasına rağmen ÇED gerekli değildir kararını alındığını hatırlattı. ÇED sürecinde halkın katılım toplantısı da yapılmadığına dikkat çeken Avukat Erdoğan, “Bölge halkının içme suyuna çok yakın olması, yaban hayatı ve endemik bitki türlerinin zarar görecek olması gibi birçok nedenden dolayı dava açtık. Dördüncü grup madenler olarak başvurdular ama biz altın çıkartacaklarını düşünüyoruz” dedi.

Heyetin eksik olduğunu belirten Erdoğan, “Çevre, maden ve harita mühendisinden oluşan bir heyet geldi. Sadece 3 uzmanlık alanından gelen kişinin eksiksiz bir rapor hazırlaması mümkün değil. Biz davayı yürütmeyi durdurma istemiyle açmıştık, ancak mahkeme buna ilişkin kararını keşif sonrasına bıraktı” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE SÜRECEK

SOL Parti Malatya-Dersim Bölge Koordinatörü Olcay Yücel ise şu ifadeleri kullandı: “Şirketler aldıkları ihalelerle ekosistemimizi çeşitli projelerle çevirmiş durumda. Havamızı, suyumuzu, topraklarımızı, sağlıklı yaşam hakkımızı, demokratik haklarımızı gasp ederek gerçekleştirilen projeleri ile bilinen şirketler, doğanın talanının sorumlusudur. SOL Parti olarak yaşam alanları ellerinden alınan göç etmeye zorlanan köylülerle birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz.”