Antalya Korkuteli’ne bağlı Dereköy Yaylası’na linyit ocağı açılmak isteniyor. Kayısı, erik ve vişne üretiminin yapıldığı bölgede lahit mezarlarının da bulunduğunu söyleyen köylüler, madene tepkili

Kayısı ve eriğe maden tehdidi

Anıl Varlı

Antalya Korkuteli’nde, Dereköy Yaylası’nda açılmak istenen linyit ocağı tepkiye sebep oldu. Tarım arazilerinde açılmak istenen madene tepki gösteren köylüler, Korkuteli Kaymakamlığı’na itiraz dilekçesi verdi. ÇED raporu bile almayan Turkuaz Kömür İşletmeleri Aş., köylülerin topraklarını 10 yıllık süreyle kiralamaya da başladı.

Kiraya verenlerin tam olarak kömür madenine dair bilgi sahibi olmadığını ifade eden A Platformu’ndan yaşam savunucusu Hediye Gündüz, 1300 nüfuslu köyden çok sayıda kişinin de toprağını vermemekte kararlı olduğunu ifade etti. Bununla ilgili itiraz dilekçelerini kaymakamlığa verdiklerini söyleyen Gündüz, bölgenin tarımsal üretim anlamındaki önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Burası adeta bir cennet. Şirket ÇED raporu bile almadan toprak kiralamaya başlamış. Burada tarihi kalıntılar var, su kaynakları var. En önemlisi de hayvancılık ve tarım var. Özellikle tarım buranın geçim kaynağı. Kayısı, vişne ve erik üretimi çok yüksek kapasitede. Rusya’ya kayısı ihracatı yapılıyor. Geçimini bu sayede kazanıyor bu insanlar. Maden havayı da toprağı da suyu da kirletecek. Tarım falan yapılamaz artık.”

Bölgede lahit mezarlarının bulunduğunu söyleyen Gündüz, etrafta yapılan kazılar sonucunda tarihi değerlerin de zarar görebileceğini belirtti. Gündüz, “Hem tarımsal anlamda hem de tarihi anlamda bu kadar önemli bir bölgede bir şirketin ÇED raporu bile almadan harekete geçmesi akla mantığa sığar gibi değil. Köylü, şirketin topraklarını terk etmesini istiyor” diye konuştu.
Köylülerden Eyüp Uysal ise “Dereköy Yaylası’nda 5 dönüm erik bahçem var. 5 ton civarı meyve topladım. Zaten bir şey kazanamıyoruz artık tarımdan. Ne varsa onunla geçiniyoruz. Şimdi bir de madenle toprağımızı yok edip iyice aç bırakacaklar bizi. Madeni istemiyoruz” dedi.