Erdal Eren, er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla çocuk yaşta idam edildi. Önge’nin memleketi Giresun Valiliği’nin internet sitesindeki ‘şehitlerimiz’ bölümünde Önge’nin kaza...

Erdal Eren, er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla çocuk yaşta  idam edildi. Önge’nin memleketi Giresun Valiliği’nin internet sitesindeki ‘şehitlerimiz’ bölümünde Önge’nin kaza sonucu öldüğü kaydediliyor.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi"nden sonra, er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’in idama götüren olayın ""kaza"" olduğu, kayıtlarla itiraf ediliyor.

Eren’in silahla öldürdüğü iddia edilen Önge’nin ölüm nedeni, Giresun Valiliği’nin internet sitesindeki şehitler bölümünde ‘silah kazası’ olarak geçiyor.

 

KUŞKULU OLAY İDAMA GÖTÜRDÜ

Sıkıyönetim mahkemeleri, Eren"i bir an önce idam sehpasına götürmek için davayı bir solukta karara bağladı.Yargılama süreci sadece bir buçuk ay sürdü. Eren’in avukatları kararı temyiz etti. Yargıtay 3. Dairesi idam kararını bozdu. Dava dosyası defalarca Yargıtay’a gitti ve bozuldu. Dava dosyası şaibelerle doluydu. Eren, önden ateş etmiş, asker sırtından vurulmuştu. Önge’nin vücudundan çıkan kurşunun Eren’in tabancasından çıkıp çıkmadığına dair kesin bir rapor yoktu, otopsi raporu da şüpheliydi, Eren"in 18 yaşından küçük olup olmadığı da araştırılmadı.

Yargıtay 3. Dairesi idam kararını iki kez bozunca başsavcılık itiraz etti. Dosya Yargıtay Daireler Kurulu’na gitti. Bu kez onandı. Eren 13 Aralık 1980’de Ankara Merkez Cezaevi’nde idam edildi.

Kafalarda pek çok soru işaretleri bırakan olayla ilgili kuşkulara bir yenisini daha eklendi. İnternet sitesinde ‘Şehitlerimiz’ başlığı altında tüm ilçelerdeki şehitlerin isimlerini, fotoğraflarını ve ölüm nedenlerini yayımlayan Giresun Valiliği, Önge’ye de yer verdi. Çamoluk ilçesi şehitleri arasında adı geçen er  Önge’in ölüm nedeni ise ‘silah kazası’ olarak veriliyor.