Bursa Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül’ün, Gemlik Sahil Devlet Hastanesi’nde çalışan Hemşire Burcu Özdemir’i ‘görevini yaptığı için’ görevinden aldığı iddia edildi...

BELGİN TORAMAN

Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül’ün hemşire Burcu Özdemir’i, bir komisere, ‘reçetesiz antibiyotik iğnesi vuramayacağını’ söylemesi üzerine yaşanan tartışma sonucunda görevden aldığı belirtildi. Alınan bilgiye göre, Ramiz Elçetin isimli komiser, antibiyotik iğnesi yaptırmak üzere hastanenin acil bölümüne geldi. Gemlik Sahil Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Burcu Özdemir, Ramiz Elçetin’in reçetesiz antibiyotik iğnesi yaptırma talebini reddederek, ‘reçetesiz iğne yapamam’ dedi. Bunun üzerine aralarında tartışma yaşandı. Daha sonra komiser Elçetin, hemşire Özdemir’i Gemlik Kaymakamlığı’na şikayet etti. Ardından Özdemir ifadesine başvurulmadan bir gecede görevinden alındı.

KAYMAKAM YASAK DİNLEMEDİ

Özdemir olayı şöyle özetledi: “Biz gündüz acilde normalde iğne yapmıyoruz. Hastayı sağlık ocağına yönlendirdik ama sağlık ocağı tekrar bize yönlendirince, bizde amirimize danışarak iğneyi yapmaya karar verdik. Hastadan reçete ve sağlık karnesini istedim. Ama hasta karnesinin ve reçetesinin yanında olmadığını söyledi. Ben de reçetesiz iğne yapamayacağımı söyledim. Bu kez sinirlenip ‘seni şikayet edeceğim, zora koşuyorsunuz, isteseniz yaparsınız’ dedi. Ben de haklı olduğuma güvenerek ‘istediğiniz kişiye şikayet edebilirsiniz, reçetesiz iğne yapamam’ dedim. Komiser olduğunu öğrendiğim kişi, beni Kaymakam’a şikayet etmiş. Daha sonra sabah işe geldiğimde Kaymakamlıktan bir yazı geldiğini ve görevden alındığımı öğrendim. İfademi almadan, soruşturma sonuçlanmadan görevden alındım" dedi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın, hukuk devletinde bu tarz eylemlerin yaşanamayacağını belirtti. SES Genel Başkanı Aydın şöyle devam etti:

"Hiç kimsenin bir çalışanı görevini yaptı diye onu görevden almaya hakkı yok. Soruşturma açılabilir ama ifade alınmadan keyfi şekilde davranmak yakışıksız. Kurum amirliğinden bilgi verilebilir. Hukuk devletinde yaşıyorsak bu böyle olmalıdır ama eğer hukuk devletinde yaşamıyorsak bu durumu normal karşılamamız gerekiyor.

Arkadaşımız görevini yapmış. Kaymakam işine gelmedi diye görevini yapan bir memuru görevden alamaz. Türkiye açısından önemli bir tehlike bu. Orhan Pamuk olayında da buna benzer bir durum yaşandı. Devlet içerisinde bu tarz eylemler fazla. İnsanların ekmeği ile oynamak bu kadar kolay değil. Bu davranışı kınıyoruz." SES Bursa Yönetim Kurulu üyesi Ergül Çiçek, yürütmeyi durdurma istemi ile mahkemeye itiraz edeceklerini söyledi. Çiçek, " Bir hemşire görevini yaptı diye görevden alınabilir mi? Kaymakam’ın yaptığı padişah gibi kimseye danışmadan, hiçbir yetkiliyi tanımadan hüküm vermektir. Bunu kabul edemeyiz" dedi.

‘CEHENNEME KADAR YOLU VAR!’

Bursa Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, Hemşire Burcu Özdemir ile kişisel bir sorunu olamayacağını, Özdemir’in vatandaşa kötü davrandığını belirtti. Baygül şunları kaydetti: " Ben vatandaş odaklı çalışıyorum. Vatandaşın iyi hizmet alması hedefiyle. Burcu ya da Ali isim, mevki fark etmez. Önemli olan vatandaşa kötü davranmamaktır. Vatandaş haksız da olabilir, burada kamu görevlisinin tutumu önemli. Ama Burcu hanım hakkında aldığım bilgiler, onun genel tutumunun bu olduğu yönünde.

Psikolojik problemleri olduğunu düşünüyorum. Soruşturma başlattım. İfadesi alınacak. Şikayetçi olan kişinin polis olmasının da önemi yok. Herhangi bir vatandaş da olsa tutumum aynı olurdu.

Hemşire, hastayı kâle almamış. Ses tonunuz mimikleriniz bile hakaret olabilir. Kamu görevlisinin buna dikkat etmesi gerekiyordu. Mahkemeye gidebilir, cehenneme kadar yolu var."