Maarif Vakfı Başkanı Akgün, kapatılan FETÖ okullarının yerini doldurmak için 2016 yılından beri 5 milyar TL’lik kaynak aktarıldığını açıkladı. Akgün, yıldan yıla yükselen ek kaynak artışını döviz piyasasına bağladı.

Kaynak artışına döviz bahanesi

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e paralel MEB olarak görev yapan, FETÖ’nün kapatılan okullarını devralan ve yurt dışında çalışmalara imza atan Türkiye Maarif Vakfı’na aktarılan kaynakları sordu. Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ise milyarlarca TL’ye ne için ihtiyaçları olduğunu anlattı.


Milli Eğitim Bakanı Özer’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi hazırlayan CHP’li Karabıyık, önergesinde “25 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 871 milyon 857 bin Türk lirasına kadar kaynak aktarılmasına imkân tanınmıştır. 2022 yılına ait Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 389 milyon 323 bin TL aktarılması planlanmıştır. Yapılan planlamaya göre yaklaşık 500 milyon TL fazla para Türkiye Maarif Vakfı’na aktarılmaktadır” açıklamasına yer verdi. Karabıyık, Bakan Özer’e “Türkiye Maarif Vakfı’na kuruluşundan bu yana yıllar bazında ne kadar kaynak aktarılmıştır? Türkiye Maarif Vakfı’na yıllar içerisinde aktarılan kaynakların nerelere kullanıldığı bilinmekte midir? Türkiye Maarif Vakfı’na ait kaç eğitim kurumu ve yurt bulunmaktadır? 2022 yılı MEB bütçesinden öngörülen tutardan yaklaşık 500 milyon lira fazla kaynak aktarılmasının nedenleri nelerdir? MEB bütçesinde artış yapılması planlanmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

AKTARILAN KAYNAKLA KATLANARAK ARTTI

Bakan Özer, CHP’li Karabıyık’ın önergesine, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün tarafından verilen yanıtı gönderdi. Akgün yanıtında kaynakların ‘daha fazla ülkeye hizmet götürdükleri için’ ve ‘döviz yükseldiği için’ artırıldığını öne sürdü. Maarif Vakfı’na 2016’dan bu yana toplamda 5 milyar TL’lik kaynak aktarıldığını anlatan Akgün, “Vakfa MEB bütçesinden 1 milyon TL, 2016 yılı için 90 milyon TL, 2017 yılı için 241 milyon TL, 2018 yılı için 351 milyon TL, 2019 yılı için 541 milyon TL, 2020 yılı için 684 milyon TL, 2021 yılı için 1 milyar 231 milyon TL ve 2022 yılı için 1 milyar 871 milyon TL bütçe ayrılmıştır” dedi.
Akgün, bütçenin artırılma nedenleri hakkında da şunları söyledi: “Türkiye Maarif Vakfı’nın yatırım ve harcamalarının ekseriyetini FETÖ/PDY iltisaklı okulların devir süreçleri, stratejik olarak öncelik arz eden bölgelerde alternatif okulların açılması, eğitim faaliyetlerimizin fiilen devam ettiği ülkelerdeki eğitim kurumlarının sübvansiyonları, Türk diasporası eğitim ihtiyaçlarına katkı verilmesi gibi eğitimci giderleri oluşturmaktadır. Maarif Vakfı, haziran ayı itibarıyla 49 ülkede 234’ü FETÖ/PDY iltisaklı kurumlardan devralınanlar olmak üzere 406 okul, bir yükseköğretim kurumu, 21 eğitim merkezi, 44 yurt ile eğitim faaliyetlerini yürütmektedir. Türkiye Maarif Vakfı’nın önceki yıla oranla 2022 yılı bütçesinde yer alan yeni yatırım hedefleri ile eğitim faaliyetlerinde bulunulan ülke sayısının bir önceki yıla göre 44’ten 76’ya, okul sayısının 345’ten 493’e, eğitim merkezi sayının 13’ten 26’ya, 41 olan yurt sayısının da 55’e çıkarılması ile hizmet genişlemesinin doğurduğu kaynak ihtiyacı da bütçesinde artışa neden olmuştur. Ayrıca vakfın faaliyet alanı yurt dışı olduğu için döviz kuru değişimleri de bütçe revizyonunda dikkate alınmıştır.”