AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediyesi, asfalt kaplama işi için anlaştığı bir firmaya, 9,1 milyon TL fiyat farkı ödedi. Kadrolara sınavsız atama gerçekleştirdiği de belirlenen belediye, mevzuatta aykırı olmasına karşı yerli araç yerine ithal araç tercih etti.

Kayseri’de usulsüzlük diz boyu

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

“AKP’nin kalesi” olarak nitelendirilen Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan Sayıştay denetimleri ile birçok mevzuata aykırılık tespit edildi. Belediyenin, işçi izinlerine kanuna uygun şekilde kullandırmadığı, kadrolara sınavsız atama yaptığı ve kamu kurumlarına meclis kararı olmaksızın araç tahsis ettiği belirlendi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin Sayıştay 2019 Denetim Raporu, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. İşçi izinlerinin Kanun’a uygun kullandırılmadığı belirlenen belediyede 2004 yılından bugüne kadar kullanılmayan izinler olduğu anlaşıldı.

Belediyenin, sözleşmeli bedeli 35 milyon 733 bin TL olan, “Kayserinin Muhtelif Yerlerinde Sıcak Asfalt Kaplama Yapılması İşi” kapsamında yüklenicinin idareye verdiği iş programında aylık imalat ve iş miktarları, yıllık ödenek dilimleri ve bunların aylara dağılımının açık ve net olarak gösterilmediği görüldü. Yüklenici ile idarenin yaptığı sözleşmede fiyat farkı verilmesi öngörülerek yükleniciye 9,1 milyon TL’lik fiyat farkı ödemesi yapıldı.

SINAVSIZ ATAMALAR

Belediyenin, kadrolara yaptığı sınavsız atamalar da denetime takıldı. Buna göre, zabıta memuru olarak çalışan kişi zabıta komiserliğine ve itfaiye eri olarak çalışan bazı kişiler itfaiye onbaşılığına atandı. Sayıştay denetçileri, “Zabıta komiserliğine, itfaiye amirliğine, itfaiye çavuşluğuna ve itfaiye onbaşılığına sınavsız atanma açık hata kapsamındadır” diyerek belediyeyi uyardı, atamaların iptalini istedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin dikkati çeken bazı bulgular şunlar oldu:

► Gençlik ve Spor Daire Başkanı kadrosu hizmet gereklerine uygun olarak belirlenmedi ve fiilen icra edilmeyen hizmete ilişkin kadro unvanı oluşturularak Daire Başkanı atandı. Atanan kişiye Başkanı maaşı ödendi.

İHALESİZ İŞLEMLER

► Kayseri, Büyükşehir statüsünü almadan önce ihalesiz veya ihaleli verilen toplu ulaşım hakkı, Büyükşehir statüsü alındıktan sonra aynı şekilde sürdürüldü.

► Büyükşehir Belediyesine ait araçlar, meclis kararı olmaksızın ilçe belediyeleri ile kamu kurumlarına tahsis edildi.

► Büyükşehir Belediyesi’nin parkomatlı park yerlerinin işletmesini, meclis kararıyla belediyenin şirketine 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın verildi.

► Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin bazı harcamaları, ihale yapılmaksızın doğrudan temin yolu ile gerçekleştirildi.

► Sebze ve meyveleri piyasaya sürmeyip depolayanlara gerekli yaptırım uygulanmadı.

İTHAL ARAÇLAR

► Belediyenin hizmet alım ihaleleri ile alınan listenin incelenmesinde, 1 adet binek aracın 2017 model Audi A6 2.0 TFSI ve 1 adet 2018 model Volkswagen Passat 2.0 TDI olduğu anlaşıldı. Şartname ve sözleşmede ithal araç kiralanacağına dair ibare olmasa da fiilen yerli araç yerine 2 adet ithal araç kullanıldı.