Soçi mutabakatına göre silahlı unsurların İdlib’den çıkmaları için 13 günlük süre kaldı. Sayısı binlerle ifade edilen cihatçıların nereye gideceği tartışılırken, Konya ve Kayseri’ye yerleştirileceği iddiaları Meclis’e taşındı

Kayseri ve Konya’ya mı yerleştirilecekler?

Rusya ve Türkiye arasında Soçi’de varılan mutabakat sonrası İdlib’e yönelik operasyon durdurulurken, silah bırakmaya yanaşmayan radikal İslamcı grupların bölgeyi terk etmesi için verilen süre 15 Ekim’de doluyor. Sürenin dolmasına 12 günlük süre kalırken sayısı binlerle ifade edilen silah bırakmayan cihatçıların nereye gideceğine dair belirsizlik sürüyor. Bölgeden çıkacak radikal unsurların Konya ve Kayseri’ye yerleştirileceği iddiaları gündeme geldi.

İddiaları Meclis’e taşıyan CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, İdlib’den çekilen cihatçı gruplarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Hakverdi önergesinde, “İdlib’den gelen bu grupların Kayseri ve Konya’ya yerleştirileceği iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

Erdoğan çıktılar demişti, ne oldu?
Hakverdi önergesinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Putin ile imzaladıkları mutabakat gereği “radikal gruplar”ın İdlib’den çıkmaya başladığını söylemişti. BM Genel Kurulu’na katılmak için gittiği New York’ta Reuters ve Foreign Policy dergisine açıklamalarda bulunan AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, silahlı radikal grupların İdlib’den çıkışının başladığını ifade etti, ama bu grupların nereye gittikleri konusunda ise bir açıklamada bulunmadı” ifadelerini kullandı.

Bu illerin seçilme kriteri nedir?
Hakverdi önergesinde şu soruları yöneltti: “İdlib’den çekilen radikal cihatçı gruplarlardan Türkiye’ye giriş yapan olmuş mudur? Olduysa nasıl bir kayıt işleminden geçirilmişlerdir?, Bu gruplar Türkiye’ye giriş yaptılar ve yapacaklarsa hangi illere yerleştirileceklerdir?, Bazı yayın organlarında bu grupların Kayseri ve Konya’ya yerleştirileceğine dair haberler yapılmıştır. İdlib’ten gelen bu grupların Kayseri ve Konya’ya yerleştirileceği iddiaları doğru mudur?, Bu iki ilimizle ilgili planlama doğru ise bu iki ilimiz hangi kriterlere göre seçilmiştir? Kayseri ve Konya halkının görüşü alınmış mıdır? Kayseri ve Konya halkına bu planlama sorulacak mıdır?, Bu yönde bir planlama var ise oluşacak güvenlik ve terör sorunları hesap edilmiş midir?”

Henüz terk etmediler
Suriye ordusundan bir yetkili ise Al Masdar’a yaptığı açıklamada, İdlib’deki cihatçıların bölgeyi terk etmeye başlamadıklarını açıklarken, şu ana kadar Feylak’uş Şam, Ceyş’ul Izza ve Hurras ed-Din adlı örgütler anlaşmaya uymayacaklarını duyurmuştu. Soçi’de varılan anlaşmaya göre silahlı unsurların tampon bölgeden çıkmaları için son tarih 15 Ekim.

Erdoğan 26 Eylül Çarşamba günü New York’ta yaptığı açıklamada radikal grupların İdlib’deki ‘silahsızlanma bölgesi’nden çekilmeye başladığını açıklamıştı.

Ne olmuştu?
Eylül ayı ortalarında Soçi’de Erdoğan ile Putin arasında yapılan görüşmede, İdlib’de operasyonu durdurmak için silahlardan arındırılmış bir bölge kurulması kararlaştırılmıştı. Bu bölgenin denetimi iki ülkeye ait silahlı kuvvetler tarafından sağlanacaktı. Soçi Zirvesi’nde Suriye ordusuyla silahlı grupların karşı karşıya olduğu bölgede iki taraf arasında 15-20 kilometre genişliğinde oluşturulacak bu tampon bölgenin 15 Ekim’e kadar oluşturulmasına karar verilmişti.