Kayyum atamalarına tepki göstermek üzere HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Remziye Tosun, HDP’li Belediye Meclis üyeleri ve partililer, Kayapınar Belediyesi önünde toplandı. Partililerin etrafı polislerce hemen çembere alındı

Kayyum atamalarına tepki gösteren HDP'li vekillere polis çemberi!

Eşbaşkanları dün gözaltına alınan HDP’li Kayapınar, Bismil ve Kocaköy belediyelerine yapılan kayyum atamaları sonrası belediye binaları polislerce adeta kuşatıldı. Kayyum atamasına dair tebligat yapılmayan belediyelerden Kayapınar'da, meclis üyeleri darp edilerek binadan çıkarıldı.

Kayyum atamalarına tepki gösteren HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Remziye Tosun, onlarca polisin çemberine alındı

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında yürütülen soruşturmalar nedeniyle dün gözaltına alınan görevinden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanı Rojda Nazlıer hala gözaltında. Soruşturma dosyalarına dair kısıtlılık kararı alınan eşbaşkanlar, gözaltında iken bugün sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla Kayapınar Belediyesi’ne Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, Bismil Belediyesi’ne Bismil Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Kocaköy Belediyesi’ne ise Kocaköy Kaymakamı Yasin Yunak kayyum olarak atandı.

VEKİLLERE POLİS ÇEMBERİ

Kararla birlikte Kayapınar, Bismil ve Kocaköy belediyelerine polis baskınları yapıldı, belediye hizmet binaları giriş çıkışlara kapatıldı.

Kayyum atamalarına tepki göstermek üzere HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Remziye Tosun, HDP’li Belediye Meclis üyeleri ve partililer, Kayapınar Belediyesi önünde toplandı. Partililerin etrafı polislerce hemen çembere alındı.

‘DARP EDİLEREK BİNADAN ÇIKARILDIK’

Burada konuşan Belediye Meclis Üyesi Emel Arslan, eşbaşkanları Keziban Yılmaz’ın dün hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını ifade etti. Arslan, “Eşzamanlı olarak operasyon yapılan belediye binamız abluka altına alındı. Buna rağmen ite kalka içeri girebildik. Geceyi de burada geçirdik. Bu sabah saat 05.00 gibi polis güçleri zırhlı araçlarla, TOMA’larla bilip bilmediğimiz bütün vesayetleri buraya topladılar. Bulunduğumuz kata baskın yapıp bariyer ördüler. Bizi zorla binadan darp ederek çıkardılar. Belediye başkanımız gözaltındayken, bize hala hiçbir şekilde tebliğ yapılmadı. Gözaltı süresi bitmedi ve savcılığa çıkarılmadı. Biz bu yaklaşımı kabul etmeyeceğiz. Sonuna kadar buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bekleyişimizi sürdürüyoruz. Ne kadar beklememiz gerekiyorsa bekleyeceğiz. Bu tahammülsüzlük sadece belediyeler üzerinde var olan bir şey değil, Kürt halkının bütün kazanımlarına yöneliktir. Hukuksuz bir şekilde iradelerimize el konulmasıdır, baskıdır, zulümdür. Buna karşıda ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

‘YAPTIĞINIZ HIRSIZLIKTIR’

Bismil Belediyesi’ne gelen polisler ise, içeride köpekler eşliğinde arama yaptı. Bina önüne gelen Belediye Eşbaşkanı Gülşen Özer, Belediye Meclis üyeleri ve çalışanlar binaya sokulmadı.

Belediye Eşbaşkanı Özer ve beraberindeki binada arama devam ederken kayyum atamalarına karşı buradan İstasyon Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Alkış ve ıslıkla kayyum atanmasını protesto eden grup, yine “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. Yürüyüş esnasında yoldan geçen bir kadın, kayyum atamalarına dönük tepkisini “Siz bu halkın iradesini silah zoruyla alıyorsunuz. Yaptınız hırsızlıktır” sözleriyle gösterdi. Bunun üzerine ise polis, gruba biber gazıyla müdahale etti.

Müdahalede Belediye Meclis Üyesi Hamdin Bozkurt darp edilerek gözaltına alındı. Partililer ise HDP İlçe Örgütü binasına geçti.

Belediye yetkililerinden alınan bilgiye göre, kayyum atama kararına ilişkin kendilerine herhangi bir tebligat yapılmış değil. Buna rağmen belediye yöneticilerinin giremediği hizmet binasındaki polis araması halen devam ediyor.

KOCAKÖY'DE ARAMA SONRASI KAYYUM BELEDİYEYE GİRDİ

Kayyum atama kararının ardından Kocaköy Belediyesi hizmet binasının çevresi de sabah saat 06.00’da özel harekat polisleri ile sarıldı. Belediye Meclis üyeleri ve çalışanların binaya girişine izin vermeyen polisler, bir süre sonra girdikleri binada arama yaptı. Yapılan aramanın ardında kayyum olarak atanan Kocaköy Kaymakamı Yasin Yunak’ın belediye binasına giriş yaptığı öğrenildi.