Kayyumla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ’den 99 işçi, işe alındıktan bir ay sonra “deneme süresi bitti” denilerek kovuldu. Kamu Başdenetçisi Malkoç’un “İşe geri alınmalılar” yönündeki tavsiye kararı da işçilerin geri dönmesini sağlayamadı

Kayyum “başdenetçi” de dinlemedi: 99 işçi “deneme süresi bitti” bahanesiyle kovuldu

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde seçilmiş belediye başkanının yerine atanan kayyum, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde (DİSKİ) işe başlayan 99 işçiyi bir ay çalıştırdıktan sonra işten attı. 10 işçi daha sonra işe geri dönerken 89 işçinin sorununu Kamu Denetçiliği Kurumu da çözemedi.

DİSKİ’ye 10 Eylül 2017’de iş başvurusunda bulunan yurttaşlardan 99'u, bir aylık güvenlik soruşturması sürecinin ardından işe kabul edildi. Burada yaklaşık bir ay çalışan işçiler, 9 Kasım 2017’de gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. Tazminat da ödemeyen DİSKİ, buna gerekçe olarak ise "deneme süreciydi" dedi. Bunun üzerine işçiler, Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.

Malkoç iki seçenek sundu

İşçilerin ve DİSKİ'nin savunmasını aldıktan sonra Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, DİSKİ’nin kararını hukuksuz buldu. Malkoç, tavsiye kararında, “deneme süresi”nin bir sözleşmeyle kayıt altına alınmadığını ve bu nedenle işlemin yanlış olduğunu da bildirdi. Malkoç, işçilerin işe geri alınmasını ya da ihbar tazminatlarının ödenmesini istedi. Malkoç, kararın uygulanmaması durumunda işçilerin bir ay içerisinde Diyarbakır İş Mahkemesi’ne başvurabileceğini de bildirdi.

Bir yıldır işsizler

Edinilen bilgiye göre, DİSKİ yönetimi, görüştüğü 89 işçiye, mahkemeye başvurmalarına gerek olmadığını, işe geri alınacaklarını söyledi. Ancak, işe alınmayı bekleyen işçilere, bir aylık yasal sürenin dolmasının ardından işe geri dönemeyecekleri bildirildi. Yasal haklarını bu yolla kaybeden işçilerin bir kısmı başka işlerde çalışmaya başlarken birçoğunun yeni iş bulamadığı ve bir yıldır işsiz olduğu öğrenildi.

“Köye dönüş projesi ile döndüm”

Kayyumun bir ay çalıştırdıktan sonra işten attığı ve isminin açıklanmasını istemeyen bir işçi BirGün’e konuştu. DİSKİ’de bulduğu işin ardından 20 yıldır yaşadığı İstanbul’dan memleketi Diyarbakır’a “Köye dönüş” projesi ile döndüğünü anlatan işçi, “3 çocuğumu ve eşimi alarak memleketime geldim. Şimdi bir yıldır işsizim” dedi.

“Referansın kimse ona git”

Diyarbakır’ı iyi bilmediği için tüm iş başvurularının sonuçsuz kaldığını ifade eden işçi, “Kapısını çalmadığım AKP’li milletvekili kalmadı. Hiçbiri yardımcı olmadı. ‘Referansın kimse ona git’ diyorlar. Torpilim olmadığı için çocuklarıma bakamıyorum. Altı aydır kiramı ödeyemedim. Bizi ortada bırakanlar yüzünden çocuklarımı okuldan almak zorunda kalacağım. Çok zor günler geçiriyoruz” diye konuştu.

“Hangi hukuku dinleyeceksiniz?”

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, işçilerin yaşadığı hukuksuzluğa TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdi. Kayyumun, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararını yerine getirmemesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Gergerlioğlu, “Hukuksuzluklarınız bitmiyor. Kamu Başdenetçisi’ni de dinlemiyorsunuz. Hangi yasayı, hangi hukuku dinleyeceksiniz” diye sordu.