"Kayyum demokrasiye vurulan bir darbedir"

BİRGÜN İZMİR

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İzmir İl Eş Başkanları Besriye Tekgür ve Abdülkadir Baydur, CHP İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyarette HDP'li büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasını değerlendiren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, kayyum atamalarının seçmen iradesine vurulan bir darbe olduğunu söyledi.

Mardin, Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasının seçmen iradesine vurulan bir darbe olduğunu belirten CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Ülkemizin daha özgür, daha demokratik hukukun üstünlüğünün hâkim olduğu çerçevede yönetilmesi için mücadele devam ediyor. Bundan rahatsız olan, ezilen ya da bundan zarar gören toplumun tüm kesimlerinin de bu mücadelede bu dayanışmanın içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Hafta başında Mardin, Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları’nın idari bir kararla görevden alınması ve ardından kayyum atanması demokrasiye inanan bizleri CHP’yi ve tüm kesimleri rahatsız etti. Bu demokrasiye ve seçmen iradesine vurulan bir darbedir. Biz bunu böyle görüyoruz. HDP’nin ya da bir siyasi partinin meselesi değil Türkiye’de yaşayan herkesin meselesidir. Buna tepki göstermek, buna karşı koymak hepimizin ülkemize ve demokrasiye olan borcumuz. Bu yapılan atama nereden tutulursa tutulsun hukuksuzdur, yok hükmündedir. Bir mahkûmiyet durumu olsaydı yine Meclis üyeleri içinden bir seçim yapılırdı bu da yapılmadı. Dolayısıyla buradaki kastın daha farklı olduğunu düşünüyoruz. Bu konularda da biz karşı duruşumuzu sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

“BÜTÜN PARTİLERİN TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ”

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise, Türkiye’deki yaşanan tüm sorunların şu anki anayasa sisteminin olduğunu belirterek, “Biz inanıyoruz ki bu sistem yanlış bir yola doğru evriliyor. Biz yeni anayasa tartışması açmaya hazırlanırken Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bu tartışmayı açtı ve doğrusu bu konuda mutlu olduk. Geçtiğimiz günlerde 3 büyükşehir belediye başkanı masumiyet karinesi hiçe sayılarak arkadaşlarımız görevden alındı. Bu işlemin sadece HDP’ye yönelik bir işlem olduğunu düşünmüyoruz. AKP Türkiye’yi yönetebilmenin yolunu kayyum atamakta görüyor. Demokrasi güçleri her durumda demokrasiyi savunmak için hazır olmaları gerekiyor. Demokrasiden yana olmak ya da olmamak diye bir ikilemle karşı karşıyayız. O yüzden bütün partilerin tutumları çok önemli. Türkiye eğer demokratikleşecekse CHP, HDP ve demokrasi güçleriyle gerçekleşecek” diye konuştu.