Emek ve meslek örgütleri ile birçok sol parti de Saray’ın zorbalıkla yetkililer tayin etmesini kınadı. Yapılan açıklamalarda, “Halkın iradesi teslim alınamaz, kayyum düzeni dikiş tutmaz” denildi.

Kayyum düzeni artık dikiş tutmaz: ‘Zorbalığa geçit vermeyeceğiz’

KESK, DİSK TMMOB başta olmak üzere çok sayıda emek ve meslek örgütü ile sol parti de kararı tanımadığını açıkladı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yaptığı açıklamada “Diyarbakır, Van ve Mardin Belediye Başkanlarının görevden alınarak kayyum atanması, halkın iradesini çalmaktır. Zorbalıkla yetkiler gasp edilebilir, binalar teslim alınabilir ama halkın iradesi teslim alınamaz. Bilinmeli ki bu kayyum düzeni artık dikiş tutmaz” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz ise açıklamasında, “Halkla hiçbir bağı olmayan, halka karşı hiçbir sorumluluk duygusu taşımayan kayyumlar sadece demokrasiye değil, atandıkları yerel yönetimlere de büyük ve kalıcı zararlar vermektedir. Yaşanan bu demokrasi ayıbından, halk iradesine vurulan bu darbeden derhal vazgeçilmelidir. Hukuk dışı yollarla, baskı ve zor yöntemleriyle muhalif siyasetçileri etkisizleştirme anlayışı terk edilmelidir. Barış ve demokrasi ısrarı, bu tür zorbalıkların da üstesinden gelecektir” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise yaptığı yazılı açıklamada, “Biliyoruz ki, kayyum politikası ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı yoktur. Bu hukuksuz, bu antidemokratik zihniyete karşı, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşarak, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi demokrasiden yana olan tüm kesimlerle yan yana gelerek sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) açıklamasında “Dört ay önce yapılan seçimde halkın iradesinin tecelli ettiği Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atandı. Halkın iradesini yok sayan, seçilmiş yerel yöneticileri ve kurulları işlevsiz kılan bu hukuksuzluk demokrasiye ağır bir darbedir” denildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) açıklamasında ise, “ Ülkeyi yönetenleri demokratik olmayan bu uygulamadan vazgeçmeye ve halk iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz”denildi.

SARAY’DAN HALKA DARBE

Halkevleri’nden yapılan yazılı açıklamada “31 Mart seçimlerinde ağır bir yenilgi alan Saray rejimi intikam için halkın iradesini tanımıyor. Seçimlerden iki buçuk yıl önce kayyum atanarak gasp edilen halkın iradesi bir kez daha bir saray darbesi ile gasp ediliyor. belediyeleri israf, yolsuzluk ve kamu zararı batağına sokanlar tekrar kayyum atanıyor” denildi.

Türkiye İşçi Partisi’den (TİP) yapılan açıklamada, “Diyarbakır, Van ve Mardin’de seçilmiş büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak, kayyum atanması halkın iradesinin fiilen gasp edilmeye çalışılmasıdır. Tüm yurttaşlarımızı, Türk-Kürt kardeşliğine, özgürlüklere ve demokrasiye düşman Saray faşizmine karşı tek ses olmaya davet ediyoruz” denildi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ise “Halkın iradesine el koyma operasyonu devam ediyor. AKP seçimle alamadığı yönetimleri merkezi iktidar gücüyle almayı hedefliyor. Bu hukuksuzluk çarkı tek adam yönetiminin bir siyasal rejim olarak yerleşmesi için dönüyor. İrade gaspı kabul edilemez” diye konuştu.
Türkiye Komünist Partisi’nin TKP Merkez Komite imzalı açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi: “AKP iktidarı bu zorbalığı “hukuk ve vicdana uygun” diyerek savunmuştur. Bu kararın hukuka uygun olması mümkün değildir çünkü Türkiye’de hukuk yoktur. AKP iktidarının bu hukuksuz ve hesapsız adımını meşrulaştırmasına izin verilmemelidir.”