Toplam 52 belediyeye atanan kayyumlarla ilgili hazırlanan raporda çarpıcı tespitler yer aldı: Birçok kayyuma da kayyum atandı. Kayyumlar kütüphaneleri kapattı, gıda kartları, ücretsiz sehayat hakkı iptal etti, ne var ne yok satışa çıkardı.

Kayyum kitaba sanata düşman

AKP iktidarının tamamına yakını HDP'ye ait belediyelere çeşitli bahanelerle atadığı kayyumlarla ilgili CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan raporda çarpıcı tespitlerde bulunuldu. ‘Millet İradesinin Gaspı, Kayyum Politikası Raporu'nda 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra 3’ü büyükşehir, 1'i CHP olmak üzere 6 kent, 3’ü CHP’li 36’ı ilçe ve 7’isi belde belediyesi olmak üzere toplam 52 belediyeye kayyım atandığı belirtilerek toplam 72 belediye eşbaşkanının gözaltına alındığı, 19’u kadın olmak üzere 37 belediye eşbaşkanı tutuklandığı, 2020 yılı sonu itibariyle 7’si kadın olmak üzere 17 belediye eşbaşkanı cezaevinde bulunduğu kaydedildi.

Birçok kayyumın, yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma, usulsüzlük ve ‘FETÖ üyeliği’ iddialarıyla merkeze çekildiği ya da görevden uzaklaştırıldığının vurgulandığı raporda, kayyımların icraatları şöyle özetlendi:

TAŞINMAZLAR SATILIYOR: Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait 100 bin dönüm arazinin büyük bir bölümü satılırken yüzlerce işyeri de ilana çıkarıldı. Gayrimenkul satışıyla yetinmeyen kayyım, 30 milyon TL kredi kullandı, 30 milyon TL kredi için de başvuru yaptı. Dört yıl önce temeli atılan ve önceki yıl tamamlanan 6.662 metrekare alana sahip 500 araçlık “Çok Katlı Otopark”ın içerisinde bulunan 31 işyeri ve otoparkın tamamı satılıyor. Şu ana kadar 15 işyeri satıldı, diğer iş yeri ve otoparkın satışı için ise iki kez ihale gerçekleştirdi. Ayrıca Galericiler Sitesine 10 yıl önce kiralanan 66.392 metrekarelik alanı satışa çıkarıldı.

UĞUR'UN HEYKELİ KALDIRILDI: Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 12 Kasım 2004 tarihinde evinin önünde babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 13 kurşun ile öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz adına yaptırılan heykel, kayyım tarafından kaldırıldı.

GIDA KARTLARINI İPTAL ETTİ: Mardin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, yardım amacıyla dağıttığı “gıda kartı” belediyeye atanan kayyım tarafından iptal edildi. Midyat, Kızıltepe ve Artuklu ilçelerine sığınan yaklaşık bin 500’ü Nusaybinlinin faydalandığı kart ile zorunlu gıda ihtiyaçları karşılanıyordu.

KÜLTÜR SANATA DA DÜŞMANLAR: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kadrosunda yer alan 31 oyuncunun sözleşmesi yenilenmeyerek işlerine son verildi. Oyuncusuz kalan DBŞT, böylece fiili olarak kapatılmış oldu. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nu saymazsak, şehir tiyatrosuz kaldı.

SESLİ KÜTÜPHANE KAPATILDI: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014'te Sosyal Hizmetler Dairesi Engelliler Destek Birimi bünyesinde kurulan Sesli Kütüphane, kayyım tarafından kapatıldı. Engelli çocukların anadillerinde yazılmış kaynaklara ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla belediye web sitesine yüklenen sesli kitaplara ise erişim engellendi.

TEK TAZİYE EVİNİ YIKTI: Şırnak'ın Cizre ilçesinde belediye tarafından yaptırılan ve halka kreş ile taziye evi olarak hizmet veren Cudi Taziye Evi belediyeye atanan kayyım tarafından yıktırıldı. İlçenin tek taziye evi olan bina sokağa çıkma yasakları sırasında hasar görmesine rağmen yurttaşlar taziyelerini burada kurmaya devam ediyordu. Taziye evinin etrafı zırhlı araçlarla kuşatılırken, kepçe ile yıkılan binanın molozları kamyonlarla şehir dışına taşındı.

KÜTÜPHANEYİ KAPATTI: DBP’li Van Gürpınar Belediyesi’nin hurdaya çıkarılan halk otobüsünü dönüştürerek açtığı Şair Niyazi Sönmez Kütüphanesi kayyım tarafından kapatıldı.

KADINA ÜCRETSİZ OTOBÜS İPTALİ: Vali İbrahim Taşyapan’ın kayyım olarak atandığı Van Büyükşehir Belediyesi, kadınların her perşembe günü belediyeye ait toplu ulaşım araçlarını ücretsiz kullanması kararını iptal etti. n ANKA