İzmir Üniversite Dayanışması, "kayyum rektör" Melih Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine desteklerini açıkladı ve kayyumlara karşı beraber mücadele çağrısı yaptı.

Kayyum rektörler gidecek

Berkay SAĞOL

İzmir Üniversite Dayanışması, eski AKP aday adayı Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atamasına ve öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Ege Üniversitesi ana kapısı önünde bir araya gelen öğrenciler, üniversite dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Üniversite öğrencileri tarafından yapılan açıklamada, "Bizler antidemokratik uygulamalarla kıskaç altına alınmaya çalışılan, kampüsleri ÖGB'ler ve polislerle kuşatılmış; toplulukları, öğrenci kulüpleri kapatılan; okurken parasızlık, mezun olunca işsizlikle yüzleşmek zorunda olan üniversite öğrencileriyiz. Evet bugün hep birlikte buradayız. Boğaziçi’ne atanan kayyum rektöre karşı büyüyen tepkilerin bizde yarattığı heyecan bir arada olursak her şeyi değiştirebileceğimize olan inancımızı yeniden, kuvvetlice ortaya çıkardı. Bu yüzden bizler öğrenciler, akademisyenler ve üniversite personelleri yani tüm üniversite bileşenlerini olarak bir araya geldik ve İzmir Üniversite Dayanışmasını kurduk" denildi.

kayyum-rektorler-gidecek-827856-1.

KAYYUM DAYATMASINI KIRALIM

Açıklamada, "Bizi bir araya getiren; uzun yıllardır akademiyi biat ettirmeye ve kontrolü altına almaya çalışan, hukuku kendi sopası gibi kullanarak üniversiteleri kendi kaleleri haline getirmeyi hedefleyen siyasal iktidardı. Bizi bir araya getiren; bu toplumda var olan bütün adaletsizliklere karşı hep bir ağızdan yükselttiğimiz demokrasi talebiydi.Bizi bir araya getiren; ırk, dil, din , kimlik, cinsel yönelim ve engellerimizle ayrıştırıldığımız bu günlerde türcü, ırkçı, cinsiyetçi, LGBTİ+fobik söylemleri kampüslerimizden söküp atma kararlılığımızdı.Bir aradayız, çünkü birlikte güçlüyüz" ifadeleri kullanıldı.

İzmir'deki kayyumlara karşı hep beraber mücadele edeceklerini dile getiren öğrenciler, "AKP’nin 2007’de Milletvekili, 2017’de Ege Üniversitesi’ne rektörü olan Necdet Budak’ı ve onun okulumuza güvenlik şube müdürü atayacak kadar ileri giden öğrenci düşmanı uygulamalarını istemiyoruz. AKP’nin 22. ve 23. Dönem Milletvekili ve eski Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ı ve onun topluluklarımızı kapatarak bizleri tahakküm altına alan uygulamalarını istemiyoruz. AKP’nin memleketin dört bir yanında üniversitelerin bilimsel, özerk, eşit ve demokratik kimliğine zarar veren uygulamalarına karşı mücadele etmek için İzmir'deki tüm üniversite bileşenlerini İzmir Üniversite Dayanışmasında mücadele etmeye çağırıyoruz. Haydi; eşit, parasız, bilimsel eğitim için bir adım öne çıkalım. Özgür ve özerk demokratik üniversite talebimizi hep bir ağızdan haykıralım. Haydi Boğaziçi'nden Ege’ye, Ege’den Dokuz Eylül’e kayyum dayatmasını kıralım" denildi.

kayyum-rektorler-gidecek-827857-1.