İzmir'de kayyum ile yönetilen Urla Belediyesi'nde 2 yıldır tiyatro çalışması yapan İlknur Bayzit Çatal, büfeye servis çalışanı olarak sürüldüğü ortaya çıktı. Çatal, görevinden istifa ettiğini belirterek, “İnadına tiyatro yapmaya, inadına sanatla yaşamaya ve inadına mesleğimi icra etmeye devam edeceğim” dedi.

Kayyum, tiyatro eğitmenini büfe servisine sürgün etti

Aycan KARADAĞ

İzmir Urla Belediyesi'ne atanan kayyum sonrası atanan Urla Kaymakamı Murtaza Dayanç skandal bir karara imza attı. 7 yıldır Urla’da tiyatro çalışmaları yapan ve 2 yıldır Belediye bünyesinde 7 yıldır tiyatro yapan 28 yaşında İlknur Bayzit Çatal’ı büfeye servis çalışanı olarak sürdü. Karara tepki gösteren Çatal ise görevinden istifa etti.

Yapılan görevlendirmenin iyi niyetten uzak ve mesleğime yapılan açık bir hakaret olduğunu söyleyen Çatal, “Bir ötekileştirme, bir aşağılama çabası olduğunun da apaçık bilincindeyim. Bu biçare ötekileştirme çabası; pandemi süreci boyunca gerçek yüzünü göstermekten çekinmeyen iktidar erkinin ve onun uzantısı olan kayyum yönetimindir. Nezdime yapılmaya çalışılan bu hakaret çabası; aylarca köy köy, okul okul gezerek ulaştığım ve tiyatro çalışması yürüttüğüm yüzlerce Urlalı köy çocuğuna da yöneltilmiştir” ifadelerini kullandı.

Çatal sözlerine şöyle devam etti: “Bu küçük, bu hor görme aymazlığı, tırnak içerisinde meslektaşım olduğunu zannettiğim kişinin, kayyum belediye yönetimi ile girişmiş olduğu işbirliğinin ve yıllardır sürdürdüğü kibir imparatorluğunun bir sonucudur. Bu beyhude etme çabasının utancı sizlerindir. Bu utanç sizlerin boynuna asılmıştır. Bu ağırlığı yıllarca boynunuzda sizlerin taşıyacağını bilmek yüreğimi bir nebze soğuturken, istifa ederek inadına tiyatro yapmaya, inadına sanatla yaşamaya ve inadına mesleğimi icra etmeye devam edeceğimi de tüm kamuoyuna bildiririm.”

HAZMEDİLEMEZ

Çatal şunları dile getirdi: “Görev değişikliği haberi 1 Temmuzda bildirildi. Belediyede çalışan meslektaşım olan kişiler tarafından aranmadım bile şuan. Haliyle bu durum mobing getiriyor. Bu olaya susmaları can acıtıyor. Böyle bir durumu kimse tahmin edemez. Bu kadar aşağılayıcı bir görevlendirmeyi asla beklememiştim. 15 yıldır tiyatro yapan ben ve son 10 yılında sadece bu işten para kazanan birine yakıştırılacak bir konum asla olamaz. Verilen işi asla küçümsemiyorum. Ben kendi tiyatromda sahne süpürüyorum, tuvalet yıkıyorum tüm emekçiliğini yapıyorum. Sonra da sahneye çıkıp oyunumu oynuyorum. Ama bu sürgündür. Aşağılamadır. Hazmedilemez.