Kayyum yönetimindeki Savur Belediyesi, öğrencilere verilen burs, çocuk etkinliği ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılan Ramazan kolilerinin “kamu zararı” olduğunu ileri sürerek, harcamaların HDP’li Eşbaşkan Gülistan Öncü’den tahsil edilmesini istedi.

Kayyum, yardım paketleri ve öğrenci burslarını kamu zararı saydı

İçişleri Bakanlığı tarafından 16 Kasım 2019’a Mardin’in Savur Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Bayram Türker, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimi döneminde ihtiyaç sahiplerine dağıtılan erzaklar, öğrencilere verilen burslar ve çocuklar için gerçekleştirilen 3 günlük etkinlik için yapılan harcamaların “kamu zararı” olduğunu ileri sürdü.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, kayyum yönetimi, söz konusu harcamaların tahsis edilmesi için, kayyum atandıktan sonra tutuklanan Belediye Eşbaşkan Gülistan Öncü ve 2 belediye görevlisine yazı gönderildi.

BORCU ESKİ ÇALIŞANLARA ÇIKARDI

HDP’li yönetimin ihtiyaç sahiplerine dağıttığı ve kayyum tarafından “kamu zararı” olarak görülen erzakların, Ramazan ayı kapsamında dağıtılan gıda paketleri olduğu öğrenildi. Kayyum yönetimi tarafından gönderilen yazıda, gıda paketlerinin dağıtımın yapıldığı kişilerin ihtiyaç sahibi olup olmadığına dair “belge olmadığı” belirtildi. Bu kapsamda, Eşbaşkan Öncü ve kayyum atamasının ardından belediyede çalışmayan 2 görevliye 106 bin TL’lik borç çıkarıldı.

TAAHHÜT DOSYASI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Kayyum yönetimi, belediyenin yaklaşık 200 çocuğun katılımıyla 3 gün boyunca gerçekleştirdiği “Çocuk Sanat Atölyesi Günleri” için yapılan harcamaların da “kamu zararı” olduğunu iddia etti. Kentte kültürel faaliyetlerin başlangıcı olarak kabul edilen ve her yıl yapılması planlanan söz konusu etkinlik kapsamında 70 bin TL’lik “kamu zararı” oluştuğu belirtildi. “Kamu zararı” gerekçesi olarak ise, etkinliğe dair hazırlanan evraklar arasında “taahhüt dosyasının” yer almaması gösterildi. Gönderilen yazıda, eksikliğin tamamlanması halinde oluşan “kamu zararının” tahsis edilmesi gerektiği ifade edildi.

ÖĞRENCİ BURSLARI

Kayyum yönetimi, HDP’li yönetimin görevde olduğu 8 ay boyunca öğrencilere verdiği bursların da “kamu zararı” olduğunu ileri sürdü. “Belediyenin görev ve sorumlulukları” arasında öğrencilere burs vermek olmadığı belirtilen yazıda, “Öğrencilerin okullarda öğrenim görmesini sağlamak belediyenin görev ve sorumlulukları arasında gösterilmediği gibi, okullarda öğrenim gören öğrencilerin eğitim giderleri belediyelerin yapabileceği giderler arasında da yer almamaktadır” denildi. Yazıda, tutuklu Eşbaşkan Öncü’den Savurlu öğrencilere her ay verilen 200’er TL’lik bursların ödenmesi istendi.

Kayyum yönetimindeki Derik Belediyesi de daha önce HDP’li yönetim tarafından öğrencilere verilen bursları öğrencilerden tahsis etmek istemiş, tepkiler üzerine bursları tutuklu Derik Belediyesi Eşbaşkanı ve HDP’lilerden istemişti. Kayyum yönetimi, burslarla “kamu zararı” oluştuğunu ileri sürmüştü.

Tepkilerin yükselmesi üzerine kameralar karşısına çıkan Kaymakam/Kayyum Hasan Kafkas, öğrencilere burs vermeye devam edeceklerini açıklamıştı. Ancak, giderin “kamu zararı” olarak HDP’lilerden tahsil edilmesinden vazgeçilmemişti.