Kayyumdan hayali ihale

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019 tarihinde yeniden kayyum olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın önceki döneminde belediyenin sorumluluk alanında bulunan Nusaybin’deki çöp depolama alanının ıslahı ve ağaçlandırılması için “hayali” ihale yaptığı iddia edildi.

2015 yılında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki belediye tarafından söz konusu bölgenin ıslahı için 157 bin 600 TL karşılığında ihale yapıldı. İhale sonrası alanda çalışmalar başladı. Ancak çalışmalar tamamlanmadan Vali Mustafa Yaman 2016 yılında kayyum olarak atandı.

MA’nın haberine göre kayyum atamasının ardından, 10 Şubat 2017 tarihinde Nusaybin Belediyesi’nin resmi internet sitesinden bölgedeki çalışmaların başladığına dair duyuru yapıldı. 5 Temmuz 2017 tarihinde ise, aynı alana dair görseller bu defa kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı. Bu paylaşımda da çalışmaların başladığı bilgisine yer verildi.

Aradan bir süre geçtikten sonra, 23 Şubat 2018 tarihinde aynı hesaptan bir paylaşım daha yapılarak, “Mardin Büyükşehir Belediyesi, Nusaybin eski vahşi çöp depolama alanı ve aktarma istasyonunda ağaç dikim çalışmalarına devam ediyor” denildi. Söz konusu paylaşımda da geniş bir alanda ağaç dikimi yapıldığını gösteren fotoğraflara yer verildi.

İŞ MAKİNELERİ BELEDİYEYE AİT

Yine, bölgenin 12 Aralık 2017 ila 22 Mart 2018 tarihlerinde çekilen uydu fotoğraflarında da ıslah ve ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığı görülüyor. Ulaşılan kimi fotoğraflarda ise, bölgede çalışma yürüten iş makinelerin tamamı Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Nusaybin Belediyesi’ne ait.

15 AY SONRA BİR ‘İHALE’ DAHA

Ancak, belediyenin çalışmaların sonlandığı bölgenin ıslah ve ağaçlandırması için bir kez daha “ihale” yaptığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yaptığı ilk paylaşımdan yaklaşık 15 ay sonra Çevre ve Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde “Nusaybin İlçesi Vahşi Çöp Depolama Alanı Islahı ve Ağaçlandırılması” adı altında “ihale” yapılıyor.
12 Eylül 2018 tarihinde, “pazarlık” usulü ile yapılan ihalede bölgedeki çalışmalar için 2 milyon 840 bin 966 TL maliyet biçiliyor.

İhale, 2 milyon 529 bin 300 TL bedel ile Urfa Viranşehir merkezli “Sedir, Çam, Ormancılık, Gıda, Temizlik, Nakliyat, Turizm, Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne veriliyor. 17 Ekim 2018 tarihinde belediye ile şirket arasında yapılan sözleşmede ise, 22 Ekim 2018’de başlanılacak olan işin 11 Ocak 2019 tarihinde bitirilmesi kararlaştırıldı. İhale bilgileri, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019 bir kez daha kayyum atamasının ardından yeniden belediye sitesine eklendi.