THK’nin Laleli’deki otelinde milyonlarca liralık rant gün yüzüne çıktı. Eski THK yönetimi, değerinin yarısı kadar bir bedelle kiraya verilen oteli tam tahliye ettirecekken kuruma atanan kayyumlar davayı takip etmedi ve dava kaybedildi.

Kayyumdan kelepir otel

İsmail ARI

Son iki yıldır AKP’li eski Bakan Cenap Aşçı başkanlığındaki kayyum heyeti tarafından yönetilen, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türk Hava Kurumu’nda (THK) skandalların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de THK’nin en değerli malvarlığı olan ve uzun yıllardır otel olarak kullanılan İstanbul Laleli’deki Tayyare Apartmanları’nda milyonlarca liralık rant gün yüzüne çıktı.

Eski THK yönetimi, 2018 yılında tarihi yapıda uzun zamandır kiracı konumunda olan Keskin Gayrimenkul Turizm Yatırım Şirketi’ne dava açtı. Davada, kiracı şirketin kirasını yasal süresi içinde ödememesi gibi birçok neden sıralanarak, şirketin tarihi yapıyı tahliye etmesi istendi. Ankara 5. Sulh Hukuk Mahkemesi de 5 Mart 2019’da THK’yi haklı bularak, kiracı şirketin tarihi yapıyı tahliye etmesine karar verdi.

Keskin Gayrimenkul Turizm Yatırım Şirketi, mahkemenin tahliye kararını istinaf mahkemesine taşıdı. Ancak, 2019 yılının Ekim ayında THK’ye kayyum atandı. Kayyum heyeti, istinafa taşınan davayı takip etmedi, hatta iddialara göre “davaya katılmayı unuttu.” İstinaf mahkemesi, tahliye kararını bozdu. Yargıtay da istinaf mahkemesinin kararını onadı.

KİRA DEĞERİ İKİ KATI

THK kayyumlarının milyonlarca liralık ranta göz yumduğu iddia edilirken BirGün’ün edindiği bilgilere göre, 2055 yılına kadar kiracı olan şirket, THK’ye aylık yaklaşık 340 bin dolar kira ödüyor. Bir yılda ödenen kira bedeli ise yaklaşık 4 milyon TL. Ancak eski THK yöneticilerinin aktardığına göre, ödenmesi gereken kira bedeli, şirketin ödediğinin iki katı olmalı.

THK ile kiracı şirket arasından yapılan kira sözleşmesinde, otel ve AVM olarak kullanılan tarihi yapıda 13 dükkân olduğu ifade ediliyor. Ancak Keskin Gayrimenkul Turizm Yatırım Şirketi, kira sözleşmesinde 13 olan dükkân sayısını 18’e kadar çıkardı. Hatta yangın çıkışları dahi dükkâna dönüştürüldü.

Edinilen bilgilere göre tarihi yapıdaki bir dükkânın aylık kira bedeli 25 bin dolara kadar çıkıyor. Yani tarihi yapıyı beş yıldızlı şirket olarak kullanan şirket, THK’ye ödediği kira bedelinden neredeyse daha fazlasını sadece dükkân kiralarından kazanıyor.

***

Hande Fırat’ın eşinin nikâh şahidi

Keskin Gayrimenkul Turizm Yatırım Şirketi’nin sahibi, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olan Recep Ercan Keskin. Keskin, 2017 yılında Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ile eşi iş insanı Murat Özvardar’ın nikâh şahitliğini yaptı. Hande Fırat’ın eşi Murat Özvardar, geçtiğimiz günlerde “Suriye’de İzmit büyüklüğünde bir organize sanayi bölgesini yağmaladığı ve Afrin zeytinlerine çöktüğü” iddialarıyla gündeme geldi. Özvardar’ın yakın arkadaşı olduğu bilinen Keskin ise daha önce “hayali ihracat, akaryakıt kaçakçılığı ve FETÖ örgütü üyesi oldukları iftirasıyla işadamlarına tehdit ve şantaj yapma” suçlamalarıyla gözaltına alınarak yargılandı.