TMMOB Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, HDP’nin yüzde 56 oy oranıyla kazandığı Mardin Büyükşehir Belediyesi‘ne kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın, belediyeye ait 18 taşınmazı satılığa çıkarmasına tepki gösterdi

Kayyumun mülk satışına tepki: ŞPO yargıya gidiyor
BirGün/Ankara

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu, “Kentlerimizin Parsel Parsel Satılmasına İzin Vermeyeceğiz” başlığıyla bir basın açıklaması yaparak HDP’nin yüzde 56 oy oranıyla kazandığı ve İçişeri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 18 taşınmazını satışa çıkarmasını eleştirdi.

Yapılan açıklamada “31 Mart Yerel Seçimlerinde halkın ortaya koyduğu iradeyle Mardin Büyükşehir Belediyesi‘ni yönetmek üzere seçileni eş başkanların yerine tekrardan kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman, belediyeye ait 18 taşınmazı satılığa çıkardı. Seçimler gelen belediye başkanlarının yerine merkezi idare tarafından hukuksuz ve antidemokratik yöntemlerle atanan kayyumlar çeşitli usulsüzlük ve yolsuzluklarla borç altında bıraktıkları belediyelerin taşınmazlarını satılığa çıkarmaya başlamışlardır” denildi.

18 MİLYON TL BEDEL

ŞPO Diyarbakır Şubesi, Mardin Büyükşehir Belediyesi`ne ait, Artuklu ilçe sınırlarındaki Diyarbakırkapı, Yalım, Nur, Saraçoğlu ve Savurkapı Mahallerinde yer alan arsa ve tarla niteliğinde olan 18 adet taşınmazı 18 milyon 57 bin TL bedelle satışa çıkarma kararına karşı hukuki süreç başlatacağını bildirdi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“İmar planlarında sosyal donatı alanı (yeşil alanlar, eğitim tesis alanları, spor alanları vb.) olarak ayrılan alanların kamu hizmetine ayrılması ve kamu yararının gözetilmesi gerekir. Mevcut imar planında "eğitim tesis alanı", "park" ve "otopark" olarak planlanan bu alanların içeren, Revizyon İmar Planı yapım aşamasında iken bu alanların satışa çıkarılması mümkün değildir.

Sosyal donatı alanları kısıtlı bir kent olmasından kaynaklı, ihaleye çıkartılan bu taşınmazların satışının yapılması Mardin için kamu zararına neden olacaktır. Revizyon imar planının yapım aşamasın da bu satışların yapılması da planlı kentleşme ve kamu yararının tesis edilmesi gibi planlama meslek alanının tarihsel birikimle oluşmuş temel ilkelerine aykırı bir uygulamadır. Yaşam alanlarımızın rant uğruna satılmasına, gasp ve talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Kamu yararının göz önünde bulundurularak İhalenin derhal iptal edilmesi gerekmektedir.”