Batman Belediyesi’nin ‘pazarlık’ yöntemiyle düzenlediği akaryakıt ihalesini AKP Batman İl Başkan Yardımcısı Suat Konaç’ın şirketi kaptı. Konaç’ın şirketi bugüne kadar kentteki kamu kurumlarından 8 milyon 227 bin TL’lik toplam 34 ihale aldı.

Kayyumun yakıt ihalesi AKP’liye gitti

Uğur ŞAHİN

Kamu kurumları ile yerel yönetimlerce gerçekleştirilen ve ‘tanıdık’ şirketlere ihale edilen işlere bir yenisi daha eklendi. Kayyum idaresindeki Batman Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün “Dökme Akaryakıt Satın Alımı” ihalesi, kentte AKP çatısı altında aktif siyaset yapan Suat Konaç’ın şirketine verildi.


Mart 2020 itibarıyla görevlendirme ile Batman Belediye başkan vekili görevine getirilen Vali Hulusi Şahin idaresindeki Batman Belediyesi, 18 Ocak’ta, dökme akaryakıt satın almak için ihale açtı. Kamu ihalelerinde “istenmeyeni eleme aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle tartışılan pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihale kapsamında dört şirket doküman satın alırken ihaleye üç şirket teklif sundu.

ŞİRKET SAHİBİ TANIDIK

Teklifleri değerlendiren idare, 26 Ocak’ta Konaç Petrol Ürünleri isimli şirketle el sıkıştı. Şirket ile belediye arasında 690 bin TL’lik sözleşme imzalandı. Belediyeden 690 bin TL’lik ihale alan şirketin sahibi Suat Konaç’ın ise AKP çatısı altında siyasetle uğraştığı anlaşıldı. Konaç’ın Batman AKP İl Yürütme Kurulu’nda il başkan yardımcısı ve çevre şehir ve kültür başkanı olarak görev yaptığı öğrenildi.

KAMUDAN 34 İHALE

Konaç’ın şirketinin Batman’daki kamu kurumlarından son 11 yılda toplam 34 ihale alması da dikkati çekti. İhalelerin toplam bedeli 8 milyon 227 bin TL ile ifade edilirken öne çıkan bazı ihaleler şunlar oldu:

• Batman İl Sağlık Müdürlüğü:
30 ihale, 5 milyon 874 bin 674 TL
• Batman İl Özel İdaresi:
2 ihale, 1 milyon 605 bin 450 TL
• Batman Belediye Başkanlığı:
1 ihale, 690 bin TL
• İl Sağlık Müdürlüğü-Batman Sağlık Bakanlığı Müsteşarlık:
1 ihale 57 bin TL