Koza Altın'a 2 milyon metreküp büyüklüğündeki tehlikeli kimyasal atık deposu yetmedi. Cevherlerin siyanürle zenginleştirildiği madenin atık depolama tesisinin kapasitesi 5 milyon metreküpe yükseltildi.

Kayyumun zehir deposu büyüyor
Fotoğraf: Altın Koza

Gökay BAŞCAN

Gümüşhane’deki altın madenini siyanür merkezine çeviren Koza Altın, atık depolama tesisini büyütecek. Kapasitesini 2 milyon metreküpten 5 milyon metreküpe çıkartmak isteyen şirkete, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi.

2015 yılında kayyum atanan ve ardından maden faaliyetlerine hız veren Koza Altın İşletmeleri ülkenin dört bir tarafında zehir çukurları açıyor. Giresun’da ve Gümüşhane’de maden faaliyetlerini sürdüren şirket, Mastra Altın Madeni’ni siyanür cehennemine çevirmiş durumda. Geçen ay, Giresun’da altın madeni için başvuran şirket, yerleşim yerlerine 700 metre uzaklıkta, yılda 312 dinamit patlatacak. Beş yıl olarak belirlenen üretim süresi boyunca 567 bin ton cevher ve 592 bin ton pasa çıkartılması bekleniyor. Projenin bedeli ise 360 bin TL. Şirket, tamamı ormanlık alan içerisinde bulunan 20,65 hektarlık alan için başvurdu. Toplamda bin hektardan fazla ruhsatı alan şirketin ÇED onayından sonra projeyi büyütmesi bekleniyor.

Koza, Giresun’da ve bölgedeki diğer maden ocaklarından çıkarılan cevheri Mastra Altın Madeni Ocağı’nda siyanürle işliyor. 2017 yılında faaliyete başlayan maden ocağı saate 56 ton altın ve gümüş zenginleştirilerek üretimi yapılıyor.

ATIK MERKEZİ

Tesiste, cevher zenginleştirme sırasında, başta siyanür olmak üzere kullanılan kimyasal atıkların depolandığı tesisler yer alıyor. Bölgede, işletme aşaması boyunca bölgede 2 milyon tona yakın tehlikeli kimyasal depolandı. Depolama kapasitesini tamamen kullanan şirket, kapasitesini 5 milyon tona çıkarmak için Çevre Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Çevresel etki değerlendirme (ÇED) dosyasını inceleyen Bakanlık, projeye onay verdi. Şirket böylece bölgede 5 milyon tehlikeli kimyasal atık depolayacak.

EVLERİN DİBİNDE

Proje alanına en yakın yerleşim birimleri, 1 kilometre uzaklığında bulunan Ekmekçili ve Kuzeyikisu mahalleleri. Ayrıca proje sahasına sadece 120 metre mesafede, kadastro kayıtlarına göre Dibekli köyü sınırları içerisinde yer alan evler bulunuyor.

***

ŞİRKET KÂR ŞAMPİYONU

Kayyumdan sonra faaliyetlerine hız veren ve siyanürle bölgeyi zehirleyen şirketin kârı dudak uçaklatıyor. Koza Altın yılın 3'üncü çeyreğinde 1,3 milyar TL ile beklentilerin üzerinde kâr açıkladı. Koza Altın 2021'in ilk dokuz aylık döneminde 192,812 ons toplam altın üretimi yaparken 2022 yılının aynı döneminde üretim 162,455 ons oldu.