Sirkeci’deki tarihi PTT binasının önünde eylem yapan sendikalar, binanın restorasyonunda yaşanan iş cinayetini protesto etti: Restoratör Dilek Dayar’ın katili taşeron sistemi ve kâr hırsıdır

Kaza değil cinayet

Sendikalar, İstanbul Sirkeci’deki PTT binasının restorasyonu sırasında alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle yaşanan, 23 yaşındaki restoratör Dilek Dayar’ın ölümüyle sonuçlanan iş cinayetini protesto etti.

DİSK Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve KESK Haber Sen 4 No’lu Şube’nin çağrısıyla PTT binası önünde yapılan eyleme, Dilek Dayar’ın abisi Sedat Dayar, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ile çeşitli sendikalar ve siyasi partilerden temsilciler katıldı.

‘Artık ölmek istemiyoruz’
“Kaza değil cinayet!” pankartının açıldığı eylemde yapılan açıklamada, “Dilek Dayar’ın katili taşeron sistemi ve patronların kâr hırsıdır” denildi. Taşeron sistemi, denetimsizlik, alınmayan güvenlik önlemleri, uygulanmasına gerek bile görülmeyen yönetmelikler nedeniyle her gün inşaatlarda ortalama 3 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilen açıklamada; kötü hava koşullarına rağmen işi durdurmayan ve iskele kurulumunda yönetmeliğe aykırı davranan şirketlerin, taşerona verdiği restorasyon işini denetlemeyen PTT’nin, denetim görevini yerine getirmeyen Çalışma Bakanlığı’nın Dilek Dayar cinayetinin sorumluları olduğu belirtildi. İşçiler, açıklama sırasında sık sık “Artık ölmek istemiyoruz” sloganı attı.

CHP Meclis’e taşıdı
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, söz konusu iş cinayetini Meclis’e taşıdı. Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, iskele ile bina arasındaki mesafenin 30-50 santimetre olması gerekirken bu binada 150 santimetre olduğu, işçilerin ‘hava rüzgârlı’ demesine karşın çalışmanın sürdürüldüğü, iş güvenliği için kullanılan halatın kısa olduğu, işçilere baret verilmediği, iskele kurulumunun mevzuata uygun yapılmadığı iddialarını sordu. Tanrıkulu ayrıca, “İskele kurulumunu yapan Karacan Grup yetkilileri ile alt taşeron Adım Restorasyon hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? İş sağlığı ve güvenliği hizmeti Karacan İnşaat’tan mı alınmıştır? İnşaat iskele kazalarının önlenememesinin nedeni nedir?” sorularını yöneltti.